Ekeröbor i China Cup

Ekeröbor i China Cup

Under fem intensiva dagar har besättningen Team Wasa Sail Racing Sweden med nio svenskar, varit med och seglat China Cup. Stefan Persson, Ekerö och Peter Westh, Helgö var två av deltagarna.

På inbjudan av kinesiske affärsmannen Xiao Jian Sun som också deltar i teamet, har nio svenska besättningsmän och sex kinesiska, manövrerat båten från Hong Kong till Kina och i vattnet utanför Shenzhen.

Annons

– Det var tredje gången som jag var med i tävlingen och det har varit en häftig upplevelse. Det är många erfarna seglare som deltar och det är tuffa seglingsförhållanden som kräver en hel del av besättningen, säger Stefan Persson och förklarar att då seglingskunnandet generellt sett är större i Sverige än i Kina, vill de flesta ha en utländsk, erfaren besättning ombord.

Båten som alla lagen seglar är entypsbåten Beneteau First 40.7 för att ge alla samma chans ute på havet. Dock har många av båtarna i toppen proffsbesättningar som till exempel deltagit i Sydney Hobart Race, Americas Cup samt OS-seglingar.

Annons

I år vanns hela racet av Stephen McConaghy från Australien med besättning och Team Wasa Sail Racing Sweden placerade sig på 9:e plats totalt vilket de är nöjda med, med tanke på den svåra konkurrensen.

– Då vi presterade bra blir vi förmodligen inbjudna igen nästa år och det ser jag fram emot i så fall.

LO BÄCKLINDER

Läs också