Elin är Sveriges bästa målare

Elin är Sveriges bästa målare

Den 27 april tog Elin Larsson från Ekerö hem guldmedaljen i Måleri-SM som ägde rum i Uppsala. Nu väntar ännu större tävlingar för en målare som håller ”världsklass” enligt experterna.

Det var med stor förvåning som Elin hörde Youtubern Daniel Riley ropa upp henne på scenen under prisutdelningen i en av de 59 yrkeskategorierna som ingick i årets Yrkes-SM. I konkurrens med många andra målerielever och lärlingar hade hon tagit sig igenom ansökningsfasen med casting och uppvisning för juryn, månader av hård träning och till sist den hårda kampen om att visa sina färdigheter inför publik under Yrkes-SM. Juryn hade mätt, kontrollerat och bedömt på ett trettiotal punkter och det fanns ingen tvekan om att Elin var i en klass för sig, även om alla tävlande haft hög nivå på sina prestationer.

Annons

Lite omtumlad och ganska trött efter tävlingen plockade hon en stund senare ihop de sista verktygen och färgburkarna i sitt tävlingsbås.

– Det var väldigt häftigt och roligt att vara med och jag är jätteglad och överraskad över att jag vann, sa hon.

Under tre intensiva dagar hade hon jobbat stenhårt på att visa att hon är bäst på att bredspackla, tapetsera, göra bildöverföring, måla schabloner och utföra många andra moment som ingår i målarjobbet. Elin presterade bra i alla moment och i tapetsering och snickerimålning som är hennes favoritsysslor inom yrket, placerade hon sig i topp bland de åtta finalisterna.

– Jag har aldrig sett en svensk tävlingsmålare prestera bättre, det är verkligen världsklass på Elin, säger Björn Nilsson coach för Målerilandslaget, där Elin nu ingår. Med sin långa erfarenhet av att förbereda Sveriges bästa målare för yrkestävlingar i hela världen borde han veta.

Annons

Till vardags går Elin sista terminen på målarlinjen på S:t Martins gymnasium i Solna.

– Jag valde måleri för att jag tycker om att arbeta med händerna och kroppen. Det känns verkligen som om jag har hittat rätt, konstaterar hon.

Nu ser hon fram emot att börja jobba om några månader, även om hon inte vet var det kommer att bli ännu. Men att hon kommer ge plats för det kommande årets tävlande det vet hon säkert. Det som är klart redan från början är att hon har en plats i EM i Budapest den 26 till 28 september. Sedan kommer hon och de två övriga SM-medaljörerna att kvala till VM som äger rum i Kazan i Ryssland den 22 till 27 augusti 2019.

LO BÄCKLINDER

Läs också