En annorlunda julkalender

En annorlunda julkalender

Lagom till första december landade en lite annorlunda julkalender i mälaröbornas brevlådor. Avsändare är Ekerö pastorat och förhoppningen är att den ska göra världen till en lite bättre plats att vara på.

”Säg tack minst fem gånger”, ”Berätta för någon vad du beundrar hos dem”, ”Cykla, promenera eller ta bussen istället för bilen” och ”Skriv en uppmuntrande kommentar på nätet” – kalendern är fylld med tjugofyra olika uppmaningar, en del enklare och andra lite mer utmanande. Inspirationen kommer från Svenska kyrkan i Umeå som skapade en ”snäll kalender” 2016 som blev en viral succé på Facebook bland annat och delades över 10 000 gånger.

Annons

I Ekerö pastorat har man gjort en egen, anpassad variant och skickat ut till alla som bor i pastoratet.

– Vi vill skicka en julhälsning samtidigt som vi vill väcka en tanke som förhoppningsvis gör att man kan se på adventstiden och julen ur en lite annan vinkel. Istället för att drunkna i all mat och köphets, så kan vi hjälpas åt med att göra världen till en lite bättre plats, säger Monika Regnfors Sjörén, kyrkoherde i Ekerö pastorat.

Hon menar att julens ursprungliga budskap många gånger går förlorat.

– Den materialism som finns omkring oss är inte en gångbar väg och vi blir definitivt inte lyckligare av den utvecklingen. Det är lätt känna sig maktlös och liten, men man får börja med att göra små förändringar i sitt eget liv och våga tro på att vi är många som vill göra skillnad.

Det är inte bara på Ekerö som Umeåinitiativet har fått efterföljare. Runt om i landet har alternativa kalendrar skapats och församlingen i Umeå har fortsatt att göra nya kalendrar som blivit lika uppskattade.

På Ekerö har kyrkan ännu inte fått in några rapporter om huruvida mälaröborna har anammat uppmaningarna om att vara lite vänligare mot sin omgivning. Men de hoppas på att det blir ett positivt mottagande.

– Min egen favorit är den 12 december då det står ”Försök att uppskatta saker du tar för givna”. Det finns så mycket gott omkring oss som vi inte ser och det är verkligen en utmaning att vara närvarande i livet istället för i sitt eget huvud, säger Monika Regnfors Sjörén.

LO BÄCKLINDER

Läs också