En annorlunda sten

En annorlunda sten

”Stens resa – varje möte är en pusselbit” heter en nyligen utkommen bok, skriven av helgöbon Anna Bergman.

Efter 20 år i telecombranchen sadlade Anna Bergman om och förverkligade sin dröm om att skriva boken om Sten, som hon burit på länge. Debutbokens heter ”Stens resa – varje möte är en pusselbit” och Sten är precis det han heter, en sten.

  Han är en speciell sten. När någon plockar upp honom, kan han ta in vad personen tycker och tänker och känner. På det viset får vi följa alla dem som plockar upp Sten efter varandra. Tiden emellan två personer får vi lyssna till Sten som är en liten filosof. Han filosoferar över människor och deras val, möjligheter och varför vi gör som vi gör i olika situationer, berättar Anna.

Annons

I boken dyker flera karaktärer upp som en tokförälskad man, en liten klok pojke, en äldre man som förvirrat reser i sina minnen utan att alltid kunna placera sig själv på rätt plats eller i rätt sammanhang och som dessutom har glömt sina skor, en kvinna som inte kan sova och en annan kvinna som fullständigt har tappat kontrollen över ett köksskåp.

– Det är fiktiva personer men de speglar alla de känslor vi har som förälskelse, ilska och att vara ledsen som Sten filosoferar över, säger Anna.

I boken är det några av personerna som nuddar vid varandra utan att själva se det, men läsaren gör det ur Stens perspektiv.

– Allt handlar egentligen om hur vi finns i varandras liv utan att vi vet om det, hur vi är huvudpersoner i våra egna liv och statister i andras men att den senare delen är lätt att glömma bort. Det är som när man går på en buss, då sitter de där på bussätena, statisterna. Men i deras liv så är det ju jag som är statisten som råkade gå på bussen vid en hållplats när de är på väg någonstans, säger Anna.

Stens resa är hennes första bok, men hon vill gärna skriva mer om Sten.

– Den här boken handlar om här och nu. Men som en sten har man ju funnits länge och man skulle kunna leka med tanken kring vad han har varit med om förr i tiden.

Boken är utgiven av förlagshuset Siljans måsar.

EWA LINNROS

Läs också