”Mälarö miljödag” – En dag om och för miljön

”Mälarö miljödag” – En dag om och för miljön

Färingsö församling anordnar för första gången en ”Mälarö miljödag” med föreläsningar och besök av kommunpolitiker. Tanken är att skapa en mötesplats för att inspirera till ett utökat miljöarbete.

Färingsö församling har som första församling i Stockholms stift tilldelats Svenska kyrkans miljödiplom ”Fas 3”. För att få vara kvar i ”Fas 3”, ska ska varje verksamhetsgren ha uppfyllt ett miljömål vartannat år.

Nu tar de ett steg till och arrangerar en miljödag den 24 mars i Stenhamra församlingsgård.

Annons

Birgitta Sommarbäck, församlingens miljöansvarige och Joakim Jonsson, kommunikatör på Färingsö församling och initiativtagare till miljödagen, har tillsammans arbetat fram konceptet för miljödagen.

– Tanken med det här är att vi delvis vill kommunicera vårt miljöarbete på ett bättre sätt, men det är också att vi vill staga upp ett mer konstruktivt miljöarbete lokalt. Vi vill söka samarbetspartners och kanske också påverka kommunens miljöarbete, säger Birgitta Sommarbäck.

Till miljödagen kommer också kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) för att prata om kommunens miljöarbete och från oppositionen kommer Miljöpartiets Ulrika Sandin för att berätta om deras visioner kring miljöarbetet.

En lång rad föreläsare medverkar också, de flesta är lokala förmågor. Det är Jimmy Sjöblom som berättar om Mälarens vatten som dessvärre är fyllt av miljöskadligt skräp. Fågelskåderskan Gigi Sahlstrand berättar om Mälaröarnas fågelliv och Mälaröarnas naturskyddsförening ordförande Bo Nylén, föreläser också. Gällstaöbon Ingemar Holmén informerar om solenergi till husbehov och ekologisk mat serveras från Lovö magasin.

Från Mälaröarnas biodlarförening kommer Stefan Svensson, det blir information om bioreningsverk, elbilar visas upp och så får besökarna möjlighet att provcykla elcykel från den lokala butiken Bröderna Janssons el-cykelcenter.

– Maj-Lis Pettersson är en av de få ickelokala föreläsarna, hon är däremot bekant för många från programmet ”Odla med P1 i Sveriges radio” och kommer att tipsa om hur man närodlar sin mat hemma, berättar Joakim Jonsson och Birgitta Sommarbäck tillägger:

– Vi har bett våra föreläsare att uttrycka vad man skulle kunna göra för att åtgärda vissa problem i miljön, att man ska tänka framåt istället för att bara göra ett konstaterande över hur det ser ut nu. Det vill säga, vad gör vi åt saker och ting, säger Birgitta Sommarbäck.

Annons

Förhoppningen är att miljödagen blir ett återkommande evenemang, men också att skapa en plattform för fortsatt inspiration till miljöarbete.

– Man skulle  kunna bilda ett slags samarbetsforum där man löpande kan tipsa och utbyta erfarenheter. Så detta är förhoppningsvis startskottet till någonting större, säger Joakim Jonsson och Birgitta Sommarbäck instämmer.

– Under miljödagen blir det föreläsningar hela dagen i en sal, men sedan har vi också utställningar i salen bredvid där man kan fortsätta samtalen och ställa frågor, berättar hon.

EWA LINNROS

Läs också