En gospelkonsert av högsta klass

En gospelkonsert av högsta klass

Det svängde ordentligt när Ekerö gospel hade sin vårkonsert 22 maj i Ekerö kyrka. Gästartist var ingen mindre än Carola Häggkvist som bjöd på flera av sina gamla hits, men i helt nya tappningar.

Ekerö gospel startades av musiklärarinnan Eva Martinson 1998.

– Ekerö församling frågade mig om jag ville starta en gospelkör. Jag hade tidigare jobbat med en gospelkör för ungdomar i församlingen, men nu var det en kör för alla åldrar, berättar Eva.

Tillströmningen till kören var stor och körövningarna förlades till Ekebyhovskyrkan och så är det än idag.

När pianisten, kyrkomusikern och körledaren Daniel Stenbaek flyttade till Ekerö, bjöds han in till Ekerö gospel. Det är snart 20 år sedan.

– På den tiden spelade jag med Cyndee Peters och de som har gospelkörer, vet vem jag är. Så de bjöd in mig och ville att jag skulle lära dem någon låt. Sedan var jag med på någon gudstjänst, det blev mer och mer och plötsligt var jag alltid där, berättar Daniel.

Han har jobbat med många av Sveriges främsta artister och en av dem är Carola Häggkvist, som också var Ekerö gospels gästartist den 22 maj. Många minns säkert Carolas fartfyllda framträdande med ”Fångad av en stormvind” i Melodifestivalen 1991. I Ekerö kyrka bjöd Carola på en långsam och känslostark version och även hennes ”En evighet”, framförde hon som en avskalad och innerlig sång. Carola sjöng också flera gospelsånger tillsammans med Ekerö gospel.

– Körens musikaliska insatser var klart över förväntan. Fin klang, gospelsväng och klar ton trots avsaknaden av tenorer. Det är för få män i kören, men de har nog inte hittat hit ännu, säger Carola.

Vid pianot satt självklart Daniel Stenbaek, Pernilla Thörewik dirigerade kören, på slagverk fanns Oscar Eriksson Uggla och på bas Magnus Ahlgren.

– Med Daniel Stenbaek och Pernilla Thörewik i ledningen är man alltid trygg på högklassig leverans. Det gör att traditionen är långlivad och vi artister vill gästa fler än en gång, säger Carola som beskriver konserten i Ekerö kyrka som ”genuin och stark både musikaliskt och innehållsmässigt”.

– Jag blev rörd till tårar av körens äkthet och hängivenhet, tradition och samhörighetskänsla i kubik. Nu är jag så peppad att klä mina fina klassiker i ny musikalisk klädnad i akustiska versioner med endast två musikanter som låter som en hel kör. Jag känner mig som hemma, berättar Carola. 

Ekerö gospel har en vårkonsert och en julkonsert varje år. Utöver dessa har de ett par mittermins-

konserter, medverkar i gudstjänster och har gospeldagar i Ekerö pastorat.

Körmedlemmarna är mälaröbor och ålderspannet är brett, det ligger mellan cirka 25 år till 80 plus. Idag är det övervägande kvinnor, men som Carola sa så har antagligen inte männen hittat dit än.

EWA LINNROS

Läs också