En ny bok om Skå skola

En ny bok om Skå skola

En historisk pärla i hjärtat av Färingsö. Ett kulturellt riksintresse och ett undanskymt skolmuseum. Allt det här vill författarna Siv Ljungberg och Christina Palmqvist lyfta fram i den nya boken om Skå skola som de skrivit tillsammans med Färingsö hembygdsförening. 

Det har precis varit releasefest för den nya boken om Skå skola. En gedigen skolresa i tiden där författarna nedtecknat allt om byggnaderna, intervjuat gamla elever och personal. Där läsaren får en ordentlig inblick i skolans och framför allt Skå skolas historia.

– Vi tycker att det är hög tid att dokumentera skolan som i år fyller 207 år och där undervisning bedrivits oavbrutet under alla dessa år, säger Siv Ljungberg.

Annons

 

Författarna berättar att anledningen till bokens tillkomst är dels tillståndet för två av byggnaderna på skolområdet, dels att hembygdsföreningen fått förfrågan om visningar av skolmuseet.

– Det som är unikt med skolan är att det aldrig rivits något hus. I stället har det byggts fler, berättar Christina Palmqvist.

Det äldsta huset är från 1700-talet. Först var det klockarebostad och från 1811 bedrevs det undervisning där. Det har även varit fattigstuga, skomakeri och vaktmästarbostad. Sedan mitten av 1980-talet är det skolmuseum, men de senaste åren har det inte funnits någon som anordnat visningar och dessutom är det i stort behov av underhåll.

–Både yttre renovering och uppvärmningssystemet måste ses över. Och det är viktigt att det utförs av någon som är kunnig om sådana här gamla byggnader, säger Siv Ljungberg.

Hembygdsföreningen har varit i kontakt med Ekerö kommun angående renovering och stöd för att återuppta visningar av museet. Kommunen ställer sig positivt till det, men pengar måste till.

Någon som hoppas på att museet kommer till större användning är Skå skolas biträdande rektor Christel Romilsson.

– Det är en unik pärla och får inte glömmas bort.

Något som Christina Palmqvist och Siv Ljungberg tillsammans med Färingsö hembygdsförening håller med om och de hoppas kunna sprida kunskap om den anrika Skå skola genom sin bok ” Skå skola – en skolresa i tiden”.

ELIN ELDESTRAND

Läs också