Eriks historia får nytt liv

Eriks historia får nytt liv

Nästan 150 år efter att den framstående adelsöbon och riksdagsmannen Erik Andersson dog 99 år gammal, har hans livshistoria fått ny spridning. Genom en satsning från kyrkan och hembygdslaget har man också säkrat att hans gravsten får stå kvar ytterligare en tid.

– Jag är imponerad av den här mannen. Han framstår som en ytterligt handlingskraftig person och jag undrar var han fick sitt stora självförtroende ifrån, säger Lars Skedinger, ordförande i Adelsö hembygdslag, som tillsammans med kyrkan finansierat upprustningen av Erik Anderssons gravsten på Adelsö kyrkogård.

Annons

Han visar upp den memoarbok där Erik Andersson själv beskrivit sitt liv på ett dramatiskt och fascinerande sätt. Där kan man läsa historien om en man som föddes in i knappa omständigheter 1772 på Björkö. Han blev faderlös redan i unga år och gifte sig så småningom med sin kusin Anna Chatarina Jansdotter som han växt upp tillsammans med. De båda och deras dotter Anna Chatarina Ersdotter bosatte sig så småningom på Grindby gård på Adelsö. Där levde de sedan tillsammans tills hustrun dog 1857. Erik själv dog 99 år gammal 1871 och slutligen dottern som hela sitt liv var svårt sjuk, dog 88 år gammal 1891. Med henne tog familjen slut och hela hennes förmögenhet på 12 000 kronor gick, med undantag av några hundra kronor avsatt för tjänstefolket, till Adelsö kommun.

Men innan dess hade mycket hänt.

– Det var en mycket dramatisk tid i början på 1800-talet och många stora historiska händelser ägde rum, bland annat en statskupp där Gustav IV Adolf fängslades, berättar Lars Skedinger.
I en av dessa händelser kunde Erik Andersson ha spelat en avgörande roll, men slumpen ville annorlunda. Tillsammans med sin bror hade han planerat ett fritagningsförsök av kungen som skulle transporteras över Mälaröarna till ett fängelse i Gripsholm. Han var personligen bekant med kungen och tyckte mycket om honom, så tanken var att de skulle frita kungen när fångtransporten bytte hästar på Björkö. På grund av en trasig vagn blev dock fritagningen inte av, men Erik Andersson blev ihågkommen av andra anledningar.

– Han ordnade bland annat en finansiering för att gräva en kanal på Munsö och när pengarna tog slut organiserade han bönder som slutförde arbetet, berättar Lars Skedinger.

Som riksdagman för bondeståndet i Färentuna härad, gjorde Erik Andersson också många uppmärksammade inlägg i riksdagen. Han motionerade bland annat utan framgång om lika arvsrätt för kvinnor och män och han höll ett flammande tal där han ifrågasatte bakgrunden till kungens avsägelse av tronen. I sin roll som kyrkvärd var han också en del i ett betydande renoveringsarbete av Adelsö kyrka, där både en dödsolycka skedde och en lönnkrogsverksamhet tog dramatiska turer.

I samband med en sockenstämma gällande organiserande av en stor styrka med män, häktades också Erik Andersson, anklagad för att inte ha deltagit i stämman. Han dömdes till 14 dagars fängelse på vatten och bröd.

I hans memoarer finns också mycket annat berättat som visar att Erik Andersson var en betydande man i bygden, som både väckte engagemang och upprorskänslor bland sina medmänniskor. Så är också hans familjegrav den pampigaste på Adelsö kyrkogård. Och nu när den gröna texten återigen är läsbar, är det tydligt för alla och envar att det är en betydelsefull man som vilar där. Vill man läsa hans egna ord om det, finns memoarerna att köpa på Ekerö bibliotek.

LO BÄCKLINDER

Läs också