Ett litet besök i Mochongolo

Ett litet besök i Mochongolo

Under fyra veckor i augusti och september får barnen i kommunens skolor möjlighet att både göra ett besök i en afrikansk by och rannsaka sina egna musikupplevelser. Detta är möjligt genom ett ekonomiskt bidrag från Statens kulturråd.

– Vi tänker oss att vi är i en by i Ghana som heter Mochongolo…

Pianisten, multiinstrumentalisten och improvisatören Arne Forsén från Färingsö och koraspelaren Alagi MBye, Ghana besöker klass 3 i Färentuna skola och ger dem en minnesvärd upplevelse. Med hjälp av afrikanska instrument som ”kora”, ”balafon” och ”tamatrumma”, en traditionell berättelse som löper som en röd tråd genom lektionstimmen, barnens nyfikenhet och vilja att delta, skapas en stark närvaro. De dansar tillsammans, sjunger på ”mandinka” och på slutet blir det en välfylld frågestund. Barnen får även hjälpa till med att ackompanjera på traditonella rytminstrument.

Arne Forsén och Alagi MBye har turnerat tillsammans i 12 år och har tidigare både framträtt i många offentliga sammanhang och spelat in CD:n ”Mansa Konko” tillsammans. Alagi MBye har sedan unga år utbildats i konsten att ”hålla ordning på världen” med hjälp av sina sånger och sin kora och på så sätt föra skriftfria berättelser vidare.

– Det är väldigt roligt både för oss som musiker och för barnen att få möjlighet att mötas i mindre grupper på det här sättet, säger Arne Forsén.
Besöket är ett led i den fyra veckor långa kultursatsningen som pågår just nu i kommunens skolor. Dels är det Arne Forsén och Alagi MBye som besöker skolorna, dels violinisterna Cecilia och Martin Geland som utgör Duo Gelland.

De arbetar på ett lite annorlunda sätt och för en musikalisk dialog med eleverna i programmet ”Där öronen möter själen”. De arbetar med att låta barnen fördjupa sitt lyssnande och öppnar upp för frågor kring musik och tillvaron, med både humor och filosofiskt djup. Tillsammans med barnen skapar de ny musik, bland annat i samspel med bildskapande.

Cecilia och Martin har sin bakgrund i klassisk och nyskriven konstmusik och har lång erfarenhet av att arbeta pedagogiskt med barn, unga och vuxna.

LO BÄCKLINDER

Läs också