Ett särdeles fint gurkår

Ett särdeles fint gurkår

Två framgångsrika mälaröföretag står i fokus i Mälaröarnas nyheters augustinummer 1967. Det ena har en slogan som lyder ”Godings för gott” och den andra drivs av ungdomar för ungdomar.

Att det är ett riktigt ”gurkår” konstaterar Mälaröarnas nyheter i augusti när de skriver att ”1967 kan noteras som en verkligt fin årgång i gurklitteraturen” efter ett besök på Godings konservfabrik i Bergvik på Ekerö. Här får man veta att familjeföretaget som grundades på 1940-talet, fyller 50 000 burkar med inlagda gurkor per dag under högsäsong och paketerar en miljon kilo gurkor om året.

De 35 helårsanställda ”gurkarbetarna” har under sommaren kompletterats med ett 20-tal säsongsarbetare från andra länder. Österrikarna dominerar, men såväl flera jugoslaver som två ”gentlemän” från Kenya finns också i arbetsstyrkan och jobbar hårt, ibland till och med dubbla skift, för att tjäna ihop pengar till studier i sina hemländer. Enligt artikeln trivs de gott i Bergvik och ”fabrikör Bergstrand tillhandahåller prydliga enkelrum för 80 kronor i månaden. Tre lagade mål mat om dagen kostar 11:50. Därtill vankas förstås gratis gurka i obegränsade mängder.”

Tolv barnbarn till fabrikör Otto Bergstrand gör också insatser i produktionen. De hjälper enligt artikeln till med småsysslor och under ordinarie personalens matraster tar de över och sköter packningen utmed det löpande bandet för att möta den stigande efterfrågan på inlagda grönsaker.

I artikeln spekuleras det i om populariteten hos de kryddiga grönsakerna eventuellt kan ha att göra med det stigande välståndet. ”Kanske fodrar våra gommar till följd av allt burkmatsätande, starkare kryddor än förr?”. Hur som helst så sägs gurkorna vara hälsosamma delikatesser och rekommenderas till den som bantar, då de mättar fint och är mycket kalorifattiga. De påstås också innehålla mycket vitaminer och ättiksspadet som kokas enligt hemligt recept, sägs ha medicinska kvaliteter som gör nytta varstans i kroppen. ”Titta på oss så friska vi ser ut, säger fabrikör Bergstrand och radar upp hela sin vitala klan med piggögda lintottar på ena flanken. Gurka är gott och gör gott!”

Mälaröarnas nyheter gör också ett augustireportage om ridskolor och riktar speciellt in sig på Västertorps gård i Färentuna. Där finner de den 20-årige ridskolechefen Sören Fridh och hans 16-åriga kompanjon Suzanne Hohl. Trots sin ringa ålder driver de en blomstrande verksamhet för ett 100-tal ryttare och har dessutom flera framgångsrika travhästar i stallet.

LO BÄCKLINDER

Läs också