”Femkamp” – en frizon för tjejer

”Femkamp” – en frizon för tjejer

En frizon där tjejer får ta plats, utan blickar, kommentarer, övertramp och överlägsenhet av killar. Detta saknade Frida Eriksson Arrhén, Maja Ringsäter och Alice Holmgren när de gick i högstadiet. Nu vill de skapa detta genom sitt projekt ”Femkamp”, en samtalsgrupp för unga tjejer.

Frida Eriksson Arrhén, Maja Ringsäter och Alice Holmgren går alla sitt sista år på Blackebergs gymnasium, men grundskolan gick de på Mälaröarna. De är nära vänner sedan lång tid.

– Vi pratar ofta om feminismen och orättvisor som finns i samhället. Vi anser att i alla rum, förväntas killar att ta plats och ges mer möjligheter till det än vi tjejer och ickebinära. När vi gick i högstadiet kunde vi känna oss osäkra för att det alltid fanns någon kille i klassrummet som kunde skratta åt en och det var ju så viktigt att accepteras av killarna. Vi hade behövt en frizon där vi kunde umgås bara vi tjejer där man kunde uttrycka sina åsikter och känslor, utan de här osäkra momenten, säger Maja Ringsäter.

Utifrån detta föddes idén till projektet ”Femkamp”, där tjejerna också vill lyfta fram att de i efterhand kan se på problematiken under högstadiet på ett annat sätt.

– Vi förstår nu att vi hade mått bra av att få prata om det då. Nu vill vi väcka tankar och idéer om vad som är ok och vad som inte är det och vad man faktiskt kan och har möjlighet att göra, säger Frida Eriksson Arrhén.

Ett av de tydliga exemplen som tjejerna tar upp är situationer inom idrotten  som att de inte får en passning på fotbollsplan, trots att de spelat fotboll jättelänge.

– I klassrummen hörs ofta killarna mest men får färre tillsägelser. Det finns också en jargong med sexistiska skämt som man kanske tog åt sig av, men inte visste när man kunde säga ifrån eller inte. Det är kanske framförallt det som är så viktigt att prata om, att vi inte förstod då utan först i efterhand att det där var inte ok, säger Alice Holmgren.

De startar samtalsgruppen med hjälp från ”Fabriken Ekerö” och gruppen är bara öppen för tjejer och ickebinära. Inga killar får delta.

– Detta är för att vi vill utesluta möjligheten till osäkerhet för att vi kände att det var killarna som gjorde oss otrygga, säger Maja och Alice tillägger:

– Det finns säkert killar som inte tar plats och låter tjejer göra det, men vi utesluter all risk att tjejer ska känna sig åtsidosatta.

Femkamp vänder sig till tjejer som går på högstadiet nu. Utöver stödet från Fabriken, kommer en kickboxningstränare till ett av deras möten och en advokat som arbetat med sexualbrott under många år, har erbjudit sig att komma och föreläsa.

Den första träffen med deras samtalsgrupp ägde rum 7 november när denna tidning gått i tryck. Det blir totalt tre träffar före jul.

– Sedan får vi se hur intresset ser ut, men vi hoppas självklart att det blir fler träffar framöver, säger Frida.

– Vill man komma i kontakt med oss, heter vi ”gruppenfemkamp” på både Facebook och Instagram, tillägger Alice.

EWA LINNROS

Läs också