Festlig stämning i juletid

Festlig stämning i juletid

Att bläddra i femtio år gamla, gulnade Mälaröarnas nyheter är stämningsskapande. I december 1966 tycks julstämningen vara på topp och mälaröborna går man ur huse för att besöka kyrkor, basarer och andra festligheter som har anknytning till julen.

Mälarökyrkorna är välbesökta under december månad. De flesta kyrkor är i princip fullsatta under adventsgudstjänsterna och en del slår rekord i antal besökare. På något ställe måste till och med vaktmästaren avvisa många besökare på grund av platsbrist. En av de välbesökta kyrkorna har både stor trängsel inne i kyrkan och på parkeringen. ”En hel del häpna kyrkobesökare fann efter högmässan en slags hemmagjorda ”felparkeringslappar” på sina bilar. De hade tydligen råkat placera sina fordon på mark som tillhör kyrkans närmaste granne, en person som på många excentriska sätt reagerar mot varje intrång på sin egendom”, konstateras det i tidningen.

Det duggar också tätt med adventsspel, julfester och julbasarer. Kyrkans juniorer på Adelsö visar upp en föreställning som de övat in tillsammans med fru Gun Bosrup i Dalby, Munsö kyrkliga syförening samlar in 2 500 kronor under sin basar på bara några timmar och i Kungsberga missionshus hålls en söndagsskolefest där chefredaktör B Zachrisson håller tal till barn och föräldrar.

Många av Mälaröarnas företagare passar också på att önska sina kunder god jul genom en liten annons i tidningen inför julen 1966. Åke Eriksson på Träkvista bilservice tackar för det gångna året,  såväl Ilända som Sånga-Skå konsumtionsföreningar sänder en julhälsning och Curt Johansson på Esso service i Stenhamra tackar för trevligt samarbete under året.

Den mest förbryllande annonsen i december månad är dock den som finns införd under rubriken ”Förlorat” och endast lyder ”Rostfri tvättbänk, Svartsjölandet” och ett lokalt telefonnummer.

Lo Bäcklinder

Läs också