Fin nominering

Fin nominering

Sara Banegas, verksamhetschef och specialist i allmänmedicin på Ekerö vårdcentral, var en av två som nominerades till Framtidens ledare i sjukvården.

Utmärkelsen ”Framtidens ledare” har instiftats av stiftelsen Sjukvårdens ledarskapsakademi och syftar till att lyfta fram unga ledare som visat prov på ledarskap och som vill utveckla sjukvården.

I år gick utmärkelsen inte till Sara Banegas utan till Anna Alm Andersson från Region Norrbotten. Men nomineringen i sig är en bekräftelse på ett gott arbete.

Annons

– Det känns otroligt hedrande att vara nominerad till den här prestigefulla utmärkelsen. Jag utbildade mig till läkare för att hjälpa och vårda sjuka. För att kunna göra det krävs ett ledarskap som värnar både patienter och medarbetare, säger Sara Banegas och tillägger:

  Hälso- och sjukvårdens medarbetare måste i större utsträckning prioriteras och ett tydligt exempel hos oss är individuella scheman och flextid. Det har bidragit till att skapa en god och omsorgsfull arbetsmiljö där medarbetare utvecklas och tar ansvar. Principen är enkel, det behövs människor för att ta hand om patienter. Och ett alltför hårt tryck på vårdpersonalen går ut över arbetsmiljön och riskerar att påverka både tillgängligheten och kvaliteten.

På två år har Ekerö vårdcentral lyckats vända en underbemannad vårdcentral till en tillväxtverksamhet.

– Det handlar inte enbart om resurser, en arbetsmiljö med tillitsstyrning snarare än toppstyrning driver resultat och får medarbetarna att vilja arbeta kvar, sa Sara Banegas då MN intervjuade henne tidigare i år.

EWA LINNROS

Läs också