Förrädiska isar efter mildväder

Förrädiska isar efter mildväder

För den som längtar efter att ge sig ut på isarna runt Mälaröarna, på långfärdsskridskor eller till fots, har det varit en ovanligt snål vinter så här långt. Vädret har växlat rejält från en dag till en annan och det har gjort att isläget på Mälaren genomgått stora förändringar.

Under senaste tiden har vädret och temperaturerna växlat rejält från en dag till en annan. Det har gjort att isläget runt Mälaröarna genomgått stora förändringar på kort tid.

– När isen var som bäst hade vi en jättefin bana på två och en halv kilometer här, sedan kom det mycket snö som smälte och frös på, vilket gjorde att isen tyngdes ner och vatten pressades upp genom sprickor. Därefter frös det ett tunt lager på toppen som man inte kunde åka på utan risk för att falla, berättar Gösta Norrgård, Friluftsfrämjandet Mälaröarna, en av de kunniga is- och skridskokännare som sköter föreningens plogade skridskobana vid Tranholmen och dessutom är ledare för många långfärdsskridskoturer varje säsong.

Annons

Under en kort period var det tjugo centimeter kärnis på banan, men mildvädret gjorde att banan fick stängas igen den och blir det inte en riktigt kall period snart, finns det risk för att det inte går att öppna den igen under denna säsong. När denna tidning trycks finns det dock fortfarande isar som håller för kunniga skridskoåkare, även om de försämras för varje dag som det är plusgrader.

– Värmen gör att isarna blir allt mer förrädiska och man kan inte säga något om hur de förändras framöver. Vi pratar om att det finns ”nuis” och ”dåis” och det kan ändras på nolltid. Dessutom finns det vissa platser där isen alltid är mer opålitlig. Vid Lullehovsbron till exempel är det alltid svag is, men det finns också andra platser som inte är säkra. Det kan till exempel finnas råkar och vindbrunnar som bildas på vissa platser, där man behöver ha kunskap för att kunna ta sig förbi på ett säkert sätt.

Men trots alla förmaningar om säkerhet, vill Gösta Norrgård ändå påpeka att det är en otroligt fin tillgång att kunna ge sig ut på isen under vintrarna i Sverige, när vädret tillåter.
– Det ska vara trevligt och njutningsfullt och för det behövs ”kunskap, utrustning och sällskap” (se faktaruta, reds. anm.).

LO BÄCKLINDER

Fakta om issäkerhet:
Begreppet KUS står för ”Kunskap Utrustning Säkerhet” och innebär:
• Se till att du har rätt kunskap om hur säker isen är att beträda.
• Gå aldrig ut på isen utan sällskap.
• Ha rätt säkerhetsutrustning – isdubbar, ispik, livlina och torra kläder i vattentät förpackning.

 

Läs också