Förstörelse i Stenbrottet

Förstörelse i Stenbrottet

Bostadsrättsföreningen Stenhuggarbyn i Stenhamra har tröttnat på att sanera klotter och plocka skräp efter besökare på föreningens mark. Nu vädjar de till allmänheten om att ta hänsyn när de besöker den spektakulära miljön.

– Här är en helt ny graffitimålning, här är en som har funnits ett tag och där uppe ser man hur berget blivit vitt efter förra saneringen för något år sedan, berättar Ingemar Axberg, medlem i bostadsrättsföreningen.

Han visar runt i området och pekar ut mängder av graffitimålningar, en del av rasistisk eller diskriminerande karaktär. Vissa är stora, färgglada och har säkerligen tagit lång tid att genomföra. Andra är mindre och slarvigt gjorda. På många ställen har också staketen, som ska hindra att obehöriga klättrar in på områden med rasrisk, vandaliserat. För något år sedan bidrog kommunen med ett tjugotal varningsskyltar då föreningen oroade sig för att det skulle hända någon allvarlig olycka. Idag finns endast ett fåtal kvar och resten har monterats ner och stulits.

– Skyltarna sitter ju uppe för besökarnas skull. Om vi inte varnar för att det är farligt område är det vi som är ansvariga om någon råkar illa ut, förklarar Ingemar Axberg.

Han beskriver hur bostadsrättsföreningen får lägga mycket tid, kraft och pengar på att hålla stenbrottet i fint skick och göra det möjligt för allmänheten att besöka den anrika och unika miljön.

– En klottersanering kostar minst 20 000 kronor. Vi hyr ut stenbrottet för filminspelningar och fotograferingar, men de pengar vi får in skulle vi hellre vilja använda för att bekosta upprustning och bevarande av våra gemensamma utrymmen.

Under rundvandringen i stenbrottet plockar Ingemar Axberg upp gamla pizzakartonger och platspåsar med skräp som ligger på marken.

– Ibland när man går runt ser man hur det sitter familjer med små barn och har picknick och det händer att skräpet ligger kvar när man går förbi en stund senare, så det är inte bara ungdomar som inte sköter sig.

Senast för ett par år sedan satsade föreningen på att göra en fast grillplats i stenbrottet och försedde den även med huggen ved, för att inbjuda till att vara varsam med omgivningarna och inte elda på platser där det kan vara skadligt eller spridningsrisk. Satsningen fick dock inte den förväntade effekten.

– Det resulterade istället i att man började elda med allt möjligt som fanns i närheten, så det blev inte så lyckat

LO BÄCKLINDER

Fakta:
Bostadsrättsföreningen Stenhuggarbyn omfattar både själva bybebyggelsen med bostadsrätter, gemensamma ytor och själva stenbrottet.
Stenbrottet har varit länets genom tiderna största stenhuggeri och har en ovanligt komplett bevarad industrimiljö från slutet av 1800-talet.
Det togs upp 1884 av Stockholms stad för tillverkning av främst gatsten. Sedan 1870-talet pågick arbetet med att stenlägga Stockholms gator och fram till 1919 var Stenhamra den största leverantör av huggen sten.
Platsen har genom åren använts för reklaminspelningar, musikvideor och privata evenemang bland annat ”Bröderna Lejonhjärta”, ”Pippi Långstrump” och tevevinjetten för ”Körslaget” i TV4 2012.

Läs också