Framgångsrik säsong för Lukas

Framgångsrik säsong för Lukas

Det har varit en intensiv och framgångsrik säsong för 18-årige MASK-åkaren Lukas Karlberg från Ekerö. Han har klättrat ett tjugotal platser i slalomrankingen och ligger nu på runt plats 40 i Sverige.

– Jag har gjort min bästa säsong hittills och har sänkt punkterna från 54 till 34 i slalom, vilket betyder att jag ligger ungefär på plats 700 i världsrankingen. Det är dock svårt att säga exakt eftersom flera världscupåkare från Sverige fortfarande ligger kvar på listan. Jag har också sänkt från 56 punkter till 39 i storslalom, berättar Lukas som till skillnad från många andra åkare tävlar i alla fyra alpina grenarna – slalom, storslalom, super-G och störtlopp.

Förutom att ha klättrat i rankingen under de tävlingar som ingår i turneringen, har han också haft en hel del goda resultat i enskilda tävlingar. Helgen 7-8 april avgjordes till exempel Fart-SM i Åre där Lukas hävdade sig väl. På söndagens kombinationstävling körde han hem en bronsmedalj i klassen för äldre junior-SM-åkare födda mellan 1997 och 1999.

– Det var som om det släppte lite under tävlingen i Åre och jag fick ute lite extra. Jag kunde åka samma skidåkning som jag tidigare bara gjort på träningarna, konstaterar Lukas nöjt.
Lukas som åkt skidor ända sedan barnsben, tävlar för MASK Alpin och har sitt hjärta i Ekebhovsbacken även om en stor del av träningen sker i Sälenfjällen, då han till vardags går på Malugns skidgymnasium. Det är ett riksidrottsgymnasium som bara tar in sju elever per år och där tränas han hårt för en framgångsrik skidkarriär. Hans eget mål är också högt satt.

– Mitt mål är att etablera mig i världstoppen, men det är naturligtvis många steg dit. Först måste jag ta mig upp i svenska ”FIS-Touren”, sen gäller det att komma upp i nivå i Europatävlingarna och därefter kommer världscupen.

I slutet av april körde Lukas sina sista tävlingar för säsongen.

– Under sommaren är det fokus på nästa säsong. Så nu ska jag börja bygga kropp och mindset (inställning eller tankesätt, reds. anm.) och jobba på att hitta samarbetspartners.

LO BÄCKLINDER

Läs också