Framtidens flygmotor

Framtidens flygmotor

Miljövänliga jetmotorer – det är vad UF-företaget PulseDesign presenterade på årets UF-mässa. Bakom företaget och idén står två Ekerökillar tillsammans med ytterligare två studiekamrater på Bromma gymnasium.

Mässan ”Entreprenörskap på riktigt 2019” samlar runt 2 800 UF-företagare (UF: Ung företagsamhet, reds.anm.) och cirka 670 UF-företag, som under två dagar visar upp sina produkter och tjänster på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Annons

På årets UF-mässa deltog två Ekerökillar, Anton Holmén och Pontus Lagernäs, tillsammans med studiekamraterna Conny Yu och Joakim Svanfeldt. Deras UF-företag bär namnet ”PulseDesign”. Alla fyra går på Bromma Gymnasiums tekniska linje, profil flyg. Det som en del elever endast sysslat med sitt sista år på gymnasiet, har dessa killar planerat för redan sedan årskurs 1. De stack också ut med sin ”affärsidé” som något helt annorlunda – billiga, driftsäkra och miljövänliga jetmotorer.

Killarna har varit i kontakt med både SAAB, SAS och KTH och fått väldigt trevligt bemötande. Till och med austronauten Christer Fuglesang har svarat på deras mejl och hjälpt till med kontakter.

– Vi har två prototypprojekt igång just nu. En väldigt simpel som vi bygger hemma hos Joakim som endast ska visa att vår antändning och utströmning fungerar som den ska. Men vi håller också på att diskutera med olika företag om att ta fram en bättre och mer ordentlig prototyp. Vi har testat en väldigt enkel variant som visar att några av våra idéer fungerar, men huvudsakligen så har vi hållit på med simulationer för att se så att saker fungerar som de ska. Hitintills har alla tester visat positiva resultat och vi har endast behövt ändra några små detaljer, berättar Pontus Lagernäs.

EWA LINNROS

Läs också