Fritidsgården åker på turné

Fritidsgården åker på turné

Det där med att ”hänga fritidsgården” har fått en ny dimension på Mälaröarna. Nu kan ungdomarna istället ”hänga med fritidsgården” när de åker på utflykt. Något som har visat sig locka en målgrupp som personalen annars har svårt att nå.

– Vi har gjort lite utflykter även tidigare, men då har det varit mest på lördagar. Nu har vi valt att försöka nå en annan målgrupp än de som vanligtvis besöker gården och vi har inriktat oss på att få med mycket tjejer, berättar Henrik Rydberg, fritidsledare på kommunens fritidsgårdar.

Han och kollegan Thomas Ålander har sedan nära ett år tillbaka arrangerat schemalagda utflykter för i första hand högstadieungdomar. Målsättningen är så många som möjligt av deltagarna på utflykterna ska vara sådana som inte brukar delta i fritidsgårdarnas aktiviteter. Dessutom har man lyckats locka minst 50 procent tjejer i genomsnitt, vilket också varit ett mål.

– Vi har varit och bowlat, klättrat, varit på laserdome och vi har hyrt hemkunskapssalar där deltagarna bland annat har fått laga en fin trerättersmiddag, vilket var jättelyckat, säger Thomas Ålander.

Annons

Han berättar dessutom att en av grundtankarna är att det är ungdomarnas egna önskemål som ska styra verksamheten.

– Vårt mål är att ungdomarna ska påverka så mycket som möjligt, så att det inte blir så att vi vuxna hittar på aktiviteter som inte lockar dem.

En som tagit fasta på uppmaningen om att komma med förslag om egna idéer är Måns Nordlund som går i sjuan på Uppgårdsskolan. Han har tidigare följt med på ett par utflykter som arrangerats och hade under hösten en egen idé om vad man skulle kunna göra.

– Jag föreslog att vi skulle åka till en studsmattepark och direkt så nappade både flera kompisar och fritidsledarna, berättar han.

Resan blev av och blev jättelyckad. Så lyckad att det till och med kommer att bli en ny resa till studsmatteparken framöver.

– Det är en helt annan sak att åka iväg på det här sättet än att åka med föräldrarna, konstaterar han.

En annan av de bärande idéerna är att aktiviteterna ska vara så billiga som möjligt. På en skidresa kan deltagarna själva till exempel få betala för hyra av utrustning och mat, men själva resan är gratis. En symbolisk summa tas oftast ut även till närmre resmål, men det är inte bara av ekonomiska skäl.

– Vi har upptäckt att fler ser till att verkligen komma med när de har anmält sig, om de får betala lite grann, säger Thomas Ålander.

Framöver väntar nya aktiviteter och ännu större variation.

– Vi har bland annat bokat in att köra ponnytrav och till sommaren har vi faktiskt hyrt en stor båt med besättning, där de ungdomar som kommit med egna förslag får förtur till platserna, säger Thomas Ålander.

En skidresa till Romme planeras också inom kort och två bussar bokades upp med deltagare på bara ett par timmar.

LO BÄCKLINDER

Läs också