Geometriska  former på slottet

Geometriska former på slottet

I slutet på oktober ställer konstnären Gunnar Haller ut sina alster i Ekebyhovs slottsgalleri.

Gunnar Haller har arbetat med en serie målningar i en geometriskt abstrakt tradition ända sedan 1980 och producerat cirka en målning i veckan.

– De hör ihop med varandra på nåt sätt allihop, en slags lek med geometriska grundformer som jag fortfarande är helt fascinerad av. Det fungerar som ett slags meditation, berättar Gunnar Haller.

– Inspirationsmässigt, hur jag fick denna smått egendomliga idé kom från att jag såg abstrakta målningar av en rysk klassisk konstnär vid namn Kandinsky på ett museum i Paris 1978 och blev väldigt intresserad av denna konstinriktning. Jag är inspirerad av många konstnärer som har verkat i denna anda, till exempel Olle Baertling, Auguste Herbin, Sonia Delaunay med flera. 

Mellan 1995 och 2007 var Gunnar Haller knuten till Galerie konstruktiv tendens i Stockholm, som då var och hade varit ett centrum i Norden för denna konstinriktning.

– På utställningen i oktober kommer jag att visa akrylmålningar från de senaste tre till fyra åren plus några äldre saker. Det var tio år sedan jag ställde ut senast, men jag har hela denna tid målat minst en i veckan. Jag känner fortfarande en svindlande lyckokänsla när jag komponerar dessa bilder.

Utställningen pågår mellan 21 och 29 oktober.

EWA LINNROS

Läs också