Gott om Karl-Johan

Gott om Karl-Johan

Nu regerar ”kung Karl Johan” i våra marker på Mälaröarna.

– Ett sådant Karl Johan-år som vi har just nu tror jag knappast jag varit med om under min tid som svampkännare, säger Bo Nylén, ordförande i Mälaröarnas naturskyddsförening.

– Det är drömläge att gå ut i våra skogar och fynda. Rätt anrättad med olivolja och vitlök är Karl Johan sannolikt det bästa i svampväg eller kanske det bästa i matväg överhuvudtaget, berättar Bo Nylén.

Även andra fina arter finns att plocka nu så som gul och blek kantarell, svart trumpetsvamp och stolt fjällskivling.

Mälaröarnas naturskyddsförening ordnar i samarbete med Stockholms svampvänner en stor svamputställning i Träsjögården, vid Maskbacken den 14 och 15 september i år. Där kommer mycket att kunna studeras av ätligt och giftigt samt mykologisk ”kuriosa”.

– Mitt råd till svampplockaren är att undvika skivlingar och istället satsa på svampar med rör på undersidan av hatten, det vill säga soppar och tickor. Svampar med rör på hattundersidan hyser många ätliga och goda arter och innebär nästan inga förgiftningsrisker av allvarligare art. Vita svampar kan man studera men inte äta. Den farliga vita flugsvampen finns redan i våra marker, förklarar Bo Nylén som dessutom har fått en prestigefylld utmärkelse för sin senaste bok ”Matsvampar i skog och mark” (Norstedts förlag), i kategorin ”Best Truffles & Mushrooms Book” i de årliga ”Gourmand World Cookbook Awards” – den enda internationella tävlingen i sitt slag som grundades 1995 av Edouard Cointreau.

EWA LINNROS

Läs också