Gratis kastrering av katter

Gratis kastrering av katter

Adelsö katthjälp jobbar hårt för att öka katternas status och få ner antalet oönskade kattungar som föds på Mälaröarna. Nu erbjuder de gratis kastrering och id-märkning genom föreningen Rädda katterna, för att få bukt med de stora problemen med katter som förvildas och blir skygga.

– Vi har fångat in, hjälpt och kastrerat drygt 100 katter på de tre år som vi varit verksamma. Nu har vi ganska bra kontroll på de katter som vi känner till, berättar Annie Mohl, föreningen Adelsö katthjälp som är ett av Rädda katternas projekt.

Hon berättar att föreningen nyligen fått en privat donation som är direkt avsedd för kastrering av katter och att de räknar med att summan ska räcka till ungefär 50 kastreringar på Mälaröarna, men att det eventuellt kommer att finnas ytterligare medel framöver. I samband med kastreringarna kommer även id-märkning genom tatuering i kattens öra att göras.

– Vi har redan hjälpt till i ett fall där det fanns jättemånga katter och där ägarna inte själva kunde betala för kastreringarna. Vi har även blivit kontaktade av flera personer som har okastrerade katter och har dessutom blivit tipsade av veterinärer som känner till ännu fler.

Det finns många myter som gör att katter inte blir kastrerade och Annie Mohl slår hål på en del av dem.

– En del tror att honkatter behöver få en kull kattungar innan de blir kastrerade för att må bra, men det är inte sant. Katter mår bra av att vara kastrerade. P-piller är heller ingen bra lösning eftersom det är jättevanligt att det leder till juvertumörer.

Förutom att okastrerade, utespringande katter leder till oönskade kattungar blir det också problem med hankatter som markerar revir, vilket både luktar illa och ger upphov till slagsmål som kan ge allvarliga skador. Uppskattningsvis finns det idag mellan 100 000 och 150 000 hemlösa katter i Sverige.

För den som vill ha hjälp med att kastrera en katt som man äger eller matar, gäller det att fylla i en ansökan på föreningens hemsida och sedan fattar de beslut om vilka som får hjälp. Man måste dock själv ta katten till och från veterinären, men föreningen hjälper till med att registrera id-märkningen.

– Det händer ofta att den som id-märkt sin katt glömmer att registrera numret och då är det gjort helt i onödan och ingen vet ändå vem katten är om det händer den något. Vi hoppas på detta sätt kunna hjälpa riktigt behövande katter, kattägare och djurvänner.

LO BÄCKLINDER

Läs också