Hantverksstallet lägger ner

Hantverksstallet lägger ner

I januari stänger Hantverksstallet i Jungfrusund efter en nära 20-årig historia som mötes- och handelsplats för lokalt och mer långväga konsthantverk. Innan dess blir det dock som vanligt en stämningsskapande julmarknad under december månad.

– Det finns flera olika skäl till att vi stänger. Bland annat handlar det om att vi inte får ekonomin att gå ihop, säger Gunilla Blombergsson, ordförande i föreningen Hantverksstallet.

– Vi mäktar helt enkelt inte med att bemanna butiken på det sätt som vi vill, vi har dragit ner på öppettiderna och ändå räcker vi inte till. Alla medlemmar arbetar ideellt och vi har inte råd att anställa någon, fyller Marie Norée i.

De är båda engagerade konsthantverkare som bor och verkar på Mälaröarna och tillsammans med Anita Bygren, Gisela Linder och fem andra driver de föreningen som startades på Gällstaö 2000.

– Det var Ann-Marie Bergström som tog initiativ till att starta i det gamla stallet på den gård som hon bodde på, därav namnet Hantverksstallet. Sen flyttade vi hit när de skulle bygga 2009 och fick vara med och bestämma mycket kring hur det ser ut, berättar Gisela Linder som varit med sedan starten.

Under åren har medlemsantalet varierat mellan ett drygt tjugotal och som nu nio medlemmar. Dels har medlemmarna sålt sina egna alster i butiken, dels har de tagit in från andra konsthantverkare för att öka bredden på utbudet.

I galleridelen har många konstnärer exponerat sina verk, kända som okända och såväl lokala som utsocknes. Den sista utställningen i november blev också en riktig grand final med den välkände färingsöboende målaren Björn Bernströms stämningsfulla akvareller på väggarna. I december tar julmarknaden vid och då hoppas de på samma intresse från mälaröborna som vanligt.

– Det känns verkligen vemodigt att lägga ner. Vi har många som vill sälja föremål och även utställare på kö, men nu är beslutet fattat, konstaterar Gunilla Blombergsson.

LO BÄCKLINDER

Läs också