Hårt arbete lönar sig

Hårt arbete lönar sig

Under några intensiva sommarveckor har Mira Egnell, Bella Gebremeskel och Freja Norrman skapat sina egna sommarjobb genom att starta företaget ”Tied Charity”. En möjlighet som de fick via kommunens ungdomssatsning ”Rookie Startup”.

Tanken med projektet är att man ska komma på en egen affärsidé och sedan förverkliga den med hjälp av ett startbidrag på 2 500 kronor från kommunen, föreläsningar och coachning.

– I början åkte vi in till Handelshögskolan i Stockholm där vi fick träffa andra ungdomar från Stockholmsområdet och lyssna på föreläsningar om till exempel marknadsföring och försäljning. Sedan fick vi hjälp av vår coach John att jobba med idén och att skaffa tillstånd för försäljningen till exempel, berättar Mira Egnell.

– Vi ville göra något som var unikt och stack ut lite från till exempel trädgårdsskötsel som det blir stor konkurrens kring. Så vi bestämde oss för att göra olika typer av pärlarmband, fortsätter Bella Gebremeskel.

Under fem dagar stod de i Ekerö centrum och sålde armband för glatta livet och de var även i Stockholm under Prideveckan och marknadsförde och sålde.

– Där utöver har vi tagit emot beställningar och pärlat armband, men det tar mer tid än man kan tro. Vi har verkligen jobbat hårt och man ser vilken skillnad det gör. Det är roligt att se hur ansträngningarna lönar sig, konstaterar Freja Norrman.

I basutbudet har de sex armband som är knutna till sex olika organisationer, vilka får 20 procent av vinsten. Man kan dock även välja en helt egen text på armbandet, eller en egen organisation att stödja.
Med sina flera hundra sålda armband var Ekerötjejerna de som sålde mest av alla årets deltagare. I samband med att de gjorde presentationer inför professionella affärsmän i ett ”draknäste” blev de också utsedda till ”Årets säljare”.

– Det har blivit ett väldigt bra sommarjobb för oss, men det roligaste av allt är att vi har kunnat skänka 3 500 kronor till välgörenhet på det här sättet, säger Mira Egnell som får medhåll av både Freja Norrman och Bella Gebremeskel som konstaterar att erfarenheterna som de skaffat sig går att använda i många sammanhang i framtiden.

Nu fortsätter tjejerna att hantera de beställningar som kommer in och har även en hemsida på gång och som kommer upp så fort de löst betalningsfrågan.

LO BÄCKLINDER

Läs också