”Helgö revisited” – ny bok om Helgö

”Helgö revisited” – ny bok om Helgö

Helgö-experterna Helen Clarke och Kristina Lamm har nyligen utkommit med boken ”Helgö revisited” som handlar om utgrävningar på Helgö.

Kristina Lamm grävde i många år på Helgö. Den nu utkomna boken sammanfattar på 135 sidor Helgö-projektet och vad som påträffats i samband med utgrävningarna av byggnadsgrupperna och gravfälten på Helgö. Ön intog en betydande plats i Mälarens historia och utveckling under flera hundra år, konstaterar författarna.

Annons

    Under sen bronsålder var Helgö ett kultcentrum men förändrade sin funktion till ett bondesamhälle under följande tider. På Helgö tillverkades smycken och föremål av järn med råmaterial utifrån. Kontakter fanns med andra europeiska platser liksom med asiatiska – det visar de artefakter som påträffats vid utgrävningarna. Ända från Sri Lanka och Indien kom granater och annat dyrbart material. Föremål anlände från det romerska riket i form av mynt såsom ”goldsolidi”, ringar av guld med mera. Tillverkningen av smycken skedde med utgångspunkt i nedsmält guld.

    Från cirka år 500 och hundra år framåt var Helgös storhetstid. Då producerades många fina föremål. Dessa spreds vida omkring. En nedgång skedde under 600-talet. Då koncentrerades produktionen till föremål av järn och pärlor. Efter år 700 förändrades samhället radikalt. Jordbruket tog över. Befolkningen ökade. Det märks i att fler gravfält anlades på Helgö. En orsak kan ha varit stigande havsnivå. Skepp fick svårare att angöra öns dåvarande två hamnar. Dock dog inte minnet av Helgö ut. Helgö ansågs fortfarande år 1287 vara en ”helig ö”.

   – De båda författarna har lyckats ställa samman en utomordentligt intressant översikt över allt vad som hänt i Helgöprojektet. Boken är mycket fint illustrerad med såväl färg- som svartvita foton. Vi hoppas att boken så småningom kommer till Ekerö bibliotek, säger Nils Ringstedt, fil. dr. arkeologi sekreterare i Bromma hembygdsförening som också kan svara på frågor om var boken kan beställas.

Läs också