Helt nytt slottskök växer fram

Helt nytt slottskök växer fram

Ekebyhovs slotts lunchservering har varit stängd sedan årsskiftet på grund av en fuktskada i köket. Meningen var att allt skulle vara klart till mars månad, men nu är prognosen att det blir klart till mitten av maj.

– I slutet på förra året märkte vi att golvet började svaja utanför frysrummet. Då visade det sig att det var kondens som hade läckt ut bakom frysarna, berättar Agneta Asp, enhetschef på Ekebyhovs slott.

Det innebar att man behövde riva delar av köket. I samma veva togs beslutet att åtgärda hela köket.

– När jag började arbeta här för 20 år sedan hade vi inte alls den verksamheten som vi har idag. Då var det mest interna konferenser och köket bestod i princip av en vanlig hushållsspis, berättar Agneta.

Men succesivt började man laga mer mat och köket utrustades och byggdes till allteftersom.

– Till slut blev hela köket felgjort, det har inte funnits någon helhet. Det har lappats och lagats ihop under åren, golv och annat hade skador och köket var inte optimalt för den verksamheten som bedrivs idag. Nu blir det mycket bättre, framförallt utifrån arbetsmiljöperspektivet, förklarar Agneta.

Eftersom slottet är en kulturbyggnad, görs alla renoveringar med omsorg. Det som har dragit ut lite på tiden är att man behövde ha länsstyrelsens beslut om att få riva några mellanväggar.

– Men nu är processen igång och allt rivningsarbete är klart. Nu börjar uppbyggnaden så då kan det gå ganska fort. Om inget oförutsett uppstår, ska det vara klart i mitten av maj, säger Agneta och fortsätter:

– När det blir klart blir det bättre både för oss och för föreningarna som är här på helgerna.

Det är inte bara köket som får ett ansiktslyft i slottet. Under förra året renoverades även biblioteket grundligt. Man har bland annat lyft upp alla golvbräder och slipat upp dem, renoverat vägarna som också målats om och nu återstår bara smådetaljer innan det är dags för en liten återinvigning.

EWA LINNROS

Läs också