Hur går det med Ekerö IK:s integrationsarbete inom fotbollen?

Hur går det med Ekerö IK:s integrationsarbete inom fotbollen?

Ekerö IK hade under förra året integrerat ett 20-tal  nyanlända killar i fotbollsverksamheten i föreningens träningsgrupper för P14-, P15- och P16. Förhoppningen under hösten 2016 var att några av de mest fotbollsvana ska kunna ta klivet till den juniortrupp som satsar lite hårdare. Hur har det gått?

– Många av dem är kvar och några har flyttat vidare. Precis som alla andra spelare vill de in i lagen och grupperna så snabbt som möjligt. I våra träningsgrupper har vi nu ett tiotal. Det är någon med i 14-årstruppen men sedan är de framförallt med i 15- och 16-årstrupperna, berättar Thomas Hjelte, sportchef för Ekerö IK:s fotbollsektion.

EIK har också försökt att dra igång en öppen verksamhet på tisdagar och torsdagar.

– Där har vi haft mellan fyra ochsex stycken som kommit, men vi jobbar på med detta. Den öppna verksamheten är just nu helt avgiftsfri. Då kan de komma ner och spela och ha kul, säger Thomas Hjelte.

De nyanlända är för nuvarande inte med i något lag. Finns det ett aktivt arbete med att få dem in i lagen?

– De trycker på, de vill ju in i lagen själva så där måste vi jobba i den riktningen. Jag måste också ge Ekerö kommun en eloge. De arbetar bra med de här frågorna, framförallt via Riccard Slettengren som är projektledare för integration i kommunen. Det känns bra och där får vi mycket stöttning, säger Thomas Hjelte och fortsätter:

  Vi drar vårt strå till stacken men det finns andra också som hjälper till bra. Vi har fått in några sponsorer, Rotary Ekerö har gett bidrag till utrustning till exempel.

Bilden är från 2016

EWA LINNROS

Läs också