Idrott riktat till funktionshindrade

Idrott riktat till funktionshindrade

Det är Ekerö tennisklubb (ETK), Friskis och svettis Mälaröarna och  Kommunala rådet för funktionshinderfrågor som står bakom initiativet till det öppna huset i april.

– Vi inledde samtal för några år sedan om hur vi skulle kunna få en bra verksamhet för personer med funktionshinder i vår nya, fina tennishall som invigdes för två år sedan. Tanken är att hallen ska vara till för alla och då har vi fört samtal med Ekerös kommunala råd för funktionshinderfrågor, berättar Niklas Zethraeus, ETK.

Annons

Ingela Sedin-Nilsson är ledamot i kommunala rådet för funktionshinderfrågor.

– Det är inte alldeles lätt att nå ut till de fuktionshindrade. Vi vet inte hur behovet ser ut men vi vet att det finns äldre som har behov, men man är inte så organiserade i olika föreningar som finns. Den här öppna husdagen är ett led i att försöka nå ut till flera. Vi är också mycket glada att vi har fått med Friskis och svettis, säger Ingela Sedin-Nilsson.

Hanna Bata från Friskis och svettis ser också fram emot satsningen.

– Friskis och svettis som stor organisation arbetar mycket med tillgänglighetsfrågor, både för fysiska men också andra funktionshinder med en inkludering för alla. Vi här på Mälaröarna startade ungefär samtidigt som nya tennishallen blev klar. När vi klev in i den här hallen kände vi att vi ville vara här. Så vi har under två års tid försökt finna fram till hur det skulle kunna gå till, berättar Hanna Bata.

Hon själv har lång erfarenhet av arbete med funktionshinderfrågor då hon är sjukgymnast i grunden och har också jobbat inom Friskis och svettis med utveckling.

– Här på Mälaröarna arbetar vi inte så mycket med funktionshindrade idag, men vi vill komma åt gruppen och utveckla träningen åt det hållet. Vi hoppas att det här ska bli startskottet för att se behoven och tillsammans kunna nå ut till dem som har ett önskemål eller ett behov av träning, säger Hanna Bata.

Under det öppna huset får man prova på tennis, pingis och gymnastik.

– Alla är välkomna och vill man bara komma för att titta och få information över en kopp kaffe eller lite lunch i hallens servering, går det också bra, säger Niklas Zethraeus.

EWA LINNROS

Läs också