Indiskt tema i Galleri Utkiken

Indiskt tema i Galleri Utkiken

Under några färgstarka veckor är det indiskt tema i Ekerö kulturhus för att fira att Indiens självständighet fyller 70 år. Då får besökarna möjlighet att prova på både ”rangoli”, bollywooddans och annan indisk kultur.

Ett meterstort, färgglatt sandkonstverk pryder golvet i Galleri Utkiken. Den har Rachna Ramesh tålmodigt arbetat med att färdigställa i mer än fyra timmar. Genom att sila en tunn, tunn stråle sand genom sina fingrar har hon låtit de två omslingrade påfåglarna växa fram.

– Det kallas ”rangoli” och vanligtvis gör man det direkt på marken utanför entrén till hemmet under festivaltider som till exempel Diwali som är nu i oktober, berättar Rachna Ramesh.
Hennes förgängliga konstverk är ett av de indiska kulturuttryck som besökarna i Ekerö kulturhus får ta del av under september och början av oktober. Vid ett par tillfällen får också besökarna möjlighet att själva prova på att göra en ”rangoli” i en worskhop som hon håller i.

Usha Balasundaram, som är årets mottagare av Barnens eget Trolldiplom, presenterar också indisk dans och sagoberättelser i Erskinesalen vid ett par tillfällen. I Galleri Utkiken finns förutom den stora rangolin en utställning med indiskt konsthantverk och kulturhistoria.

LO BÄCKLINDER

Läs också