Inflyttning på Wrangels väg

Inflyttning på Wrangels väg

Det putsades och fixades in i det sista inför inflyttningen i Ekerö bostäders första nybyggda lägenheter på 26 år. Men nu drar sig snart byggarbetarna undan från Wrangels väg och området blir en plats bara för de boende.

Högst upp i huset på Wrangels väg 26 ligger en sprillans ny fyrarumslägenhet på 77 kvadratmeter med en gigantisk balkong och milsvid utsikt. Hyran är på strax under
12 000 kronor i månaden och från och med den 1 september är den och ytterligare ett antal lägenheter i samma hus hem för nyinflyttade hyresgäster.

Annons

– Det är underbart att vi äntligen har fått nya hyresrätter och nu hoppas jag att det kommer byggas ytterligare fler och kanske även lite billigare, säger Kicki Almlöv, ordförande för Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö.

Hon var en av alla de inbjudna som gick en rundvandring när den officiella invigningen av det första av två hyreshus, ägde rum den 28 augusti. Fortfarande pågick arbete för att färdigställa det sista i lägenheterna och anlägga marken runt byggnaderna.

– Efter nära tio års planerande är det äntligen inflyttning. Det har varit många överklaganden och annat som vi inte har kunnat påverka, men nu är det äntligen klart. Det har varit ungefär 40 sökande på varje lägenhet och nu är alla uthyrda, säger Ingemar Hertz (M), styrelseordförande Ekerö bostäder.

Han kan också berätta att planerandet för flera andra nybyggen av hyresrätter i kommunen pågår och näst i tur står 34 lägenheter på Adelsö så snart detaljeplaneärendet är avslutat. Även den så kallade ICA-tomten i Stenhamra ska bebyggas och samrådsfasen kan komma att inledas under hösten. I Svartsjö planerar Ekerö bostäder dessutom att bygga så kallade ”stadsvillor” och målet är att utöka det totala beståndet med ytterligare 200 lägenheter under de närmaste två åren.

– Men det är ju inte bara själva bygglovshanteringen som ska genomföras, vi måste ha ekonomi för att kunna bygga också. De här husen på Wrangels väg har till exempel kostat över 200 miljoner kronor, konstaterar Ingemar Hertz.

Under tiden bygget har pågått har även de äldre hyreshusen på Wrangels väg genomgått en renovering såväl invändigt som utvändigt, vilket gjort att det har varit en rörig plats att bo på under det senaste året. Byten av tak och stambyten har skapat mycket olägenheter för hyresgästerna.

– Jag tror att de boende är nöjda med att allt är klart snart, säger Kicki Almlöv.

LO BÄCKLINDER

Fakta Ekerö bostäder och Wrangels väg
80 nya lägenheter blir det i de två hyreshusen på Wrangels väg. Det var inflyttning i det första den 1 september och i det andra blir inflyttning senare i september.
Det första spadtaget på Wrangels väg togs i mars 2017.
Lägenheterna är fördelade på ettor, tvåor, treor och fyror.
Med nyproduktionen har Ekerö bostäder nu 901 hyreslägenheter i sitt bestånd, men visionen är att ha 1 100 lägenheter år 2020.

Läs också