Inställd veterandag

Inställd veterandag

Den mycket populära veterandagen på Skå flygfält blir inte av i år. Evenemanget har vuxit sig så stort, att det blivit övermäktigt för arrangörerna. Men det betyder nödvändigtvis inte att det för alltid är över.

Veteranbilar, flygplan i alla dess former, 40- talsmusik och människor i samma tidsandas klädsel flanerandes på Skå flygplats, ja så har det sett ut en dag i juni i många år. I år skulle det varit den femtonde upplagan, men nu har arrangörerna i Skå flygplatsförening beslutat att ställa in evenemanget. Veterandagen har skötts helt ideellt av föreningen och det har blivit ett alltmer omfattande arbete för varje år som gått. Tillströmningen av publik har ständigt ökat och bara att samordna logistiken kring parkering för alla besökare, har varit ett stort arbete i sig.

– Vi gör en paus i år för att se över organisationen. Eftersom det har vuxit så mycket, behöver titta på hur vi ska kunna genomföra detta på ett hanterbart sätt. Vi gör ju inte detta för att tjäna några pengar, det är för att bevara flygfältet för framtida aktiviteter, säger Jarl Sundgren, kassör i Skå flygplatsförening.

Det kan förekomma uppgifter på en del hemsidor om att det blir en veterandag, men detta är gamla uppgifter som alltså inte är aktuella.

Men det sker ändå spännande saker på flygfältet i år. DC-3:an Daisy fyller 75 år och detta uppmärksammas 25 till 27 augusti på Skå flygfält.

– Vi kommer då att genomföra ett flertal flygningar från Skå över Mälaren, skärgården och Stockholm, berättar Börje Thelin från Flygande veteraner som sedan 1982 driver och flyger med veteranflygplanet Daisy.

Planet tillhörde först US Army Air Forces mellan 1943 och 1945. Därefter hamnade planet hos Det Norske Luftselskap och SAS fram till 1957 då Linjeflyg tog över planet. 1960 blev planet åter ett militärplan då Flygvapnet tog över Daisy, men då Flygvapnet mellan 1982 och 1984 fasade ut flygplan såldes Daisy till två privatpersoner, Ingemar Wärme och Jimmie Berglund. Senare inträdde även Björn Löwgren som ägare och dessa tre grundade stiftelsen Flygande veteraner och sålde planet till stiftelsen 1983. De bildade även föreningen Flygande veteraner samma år för planets tekniska och ekonomiska förvaltning.

EWA LINNROS

Läs också