Internationell jazz på slottet

Internationell jazz på slottet

Den 16 mars blir det internationellt gästspel på Ekebyhovs slott när den sjungande jazzgitarristen Andy Fite möter Helin-Mari Arder, Estlands stjärna på jazzhimlen. Vid sin sida har de två väletablerade jazzmusiker.

Det blir sväng med influenser från såväl öst som väst när Andy Fite och Helin-Mari Arder ställer sig på scen på Ekebyhovs slott. De framför ihop med basisten Kenji Rabson och trummisen Sebastian Voegler vad de kallar för ”nyskrivna duetter för kille och tjej – humoristiska , allvarliga, sorgsna, överraskande och ibland kanske lite obekvämt ärliga”.

Gitarristen, sångaren och kompositören Andy Fite flyttade till Sverige 1994 efter tio år i New York där han utvecklat en originell improvisationsstil på gitarr. Han har skrivit över 600 sånger och har över 40 album upplagda på olika streamingtjänster för musik.

Helin-Mari Arder har av recensenter kallats ”Solen på den estniska jazzscenen” och hon sägs ”charma åhörarna med sin musikaliska uppriktighet och det omedelbara samspelet med publiken”. Hon har gett ut 14 skivor  under eget namn varav två med Andy Fite och hon har också figurerat på ett antal ytterligare inspelningar med andra artister.

Sebastian Voegler  har varit aktiv på den svenska scenen sedan 1998. Född i Essen, Tyskland och uppvuxen i Chicago, USA. Han har spelat på fler än 30 album som har getts ut  i Sverige, Europa och Japan. Han har även turnerat och spelat världen runt i olika sammanhang. 
Kenji Rabson är född och uppvuxen i Boston, USA innan han flyttade till New York i 18-årsåldern för att studera musik. Kenji har sedan dess arbetat som professionell basist och lärare och har turnerat i Nordamerika, Europa och Japan.

Läs också