Janne laddar för sommaren

Janne laddar för sommaren

Med stor energi tog sig Janne Peltomäki an utmaningen att ta över det anrika Rastaholms värdshus och vandrarhem. Nu har han klarat av ett intensivt halvår med bland annat julbord, konferenser och upprustning av vandrarhemmet och laddar nu om för den intensiva sommarperioden.

– Jag hade drömt om att driva restaurang länge och när jag fick den här chansen tyckte jag att det var dags, berättar Janne Peltomäki, som tidigare jobbat som hantverkare under större delen av sitt yrkesverksamma liv, men har ett stort intresse för mat.

Annons

Han tog över restaurangen och vandrarhemmet, som ägs av Stockholms seglarsällskap (SSS), i oktober och har sedan dess hunnit med att ta emot både ett stort antal julbordsgäster, ett flertal konferenser och abonnerade tillställningar. Under vintersäsongen har restaurangen öppet under helgerna med en lite mindre meny, men så snart den varmare säsongen drar igång är Janne och hans personal redo att ta emot matgäster under hela veckan.

– Min ambition är att alla ska känna sig välkomna och att det ska finnas plats för alla oavsett om det är abonnerat eller inte.

Han visar runt i det rustika och gedigna huset som invigdes som klubbhus 1932 på ön Rastaholme. Ön hade SSS fått som gåva av grosshandlare Birger Gustafsson och direktör Ingvar Rosenlund och har sedan dess varit platsen för mängder av seglarläger, regattor och festligheter. Här finns gott om plats för mat, dryck och umgänge. På en vägg hänger en raritet, den SSS-vimpel som följde med den svenske astronauten Christer Fuglesang på hans rymdresa 2006.

Resten av ön inrymmer både en bastu med brygga och vandrarhemsdelen som har plats för ett 60-tal gäster.

Inför sommaren har Janne Peltomäki många tankar om vad han och köket ska bjuda besökarna på.

– Men framförallt vill jag känna mig för och göra det hela på mitt sätt och vara öppen för vad gästerna vill ha. Jag tror att en av mina fördelar är att jag inte tänker som en krögare utan mer som en gäst. Säkert är dock att det kommer vara både grillkvällar, trubadurer, liveband och mycket annat kul under sommaren.

LO BÄCKLINDER

Läs också