Jenkafeber i skolorna 1967

Jenkafeber i skolorna 1967

Stort tryck på danskurs för ungdomar, hopptorn och muddring i Kungsberga samt riktigt billiga cigaretter är något av allt det som läsarna av Mälaröarnas nyheter får veta mer om i april 1967.

Ekerö idrottsklubbs ungdomssektion kläcker nya friska idéer på löpande band och sist i raden av nystartade aktiviteter är en kurs i jenkadans. Intresset för att lära sig grunderna är förvånansvärt stort och till första tillfället var 120 ungdomar anmälda. ”Psykologiskt och rytmiskt riktigt spelade man på musikanläggningen upp en jenka och ungdomarna hade inga större svårigheter att följa med i rytmen, som ju är modern och ungdomlig i smak. Lite värre var det till en början att samordna bensparkarna, men alla var mycket intresserade.” På plats var ungdomssektionens ordförande Sven ”Sventa” Olsson ”bolltrillare i AIK för en del år sedan och så sent som i fjol med i Ekerö IK:s representationselva. Han ägnar sig nu helt åt ungdomssektionen och drillar de unga bollplantorna att lära sig att hantera bollen på rätt sätt.” Sventa och fotbollsledakollegan Janne Byström konstaterade efter första kurstillfället att ”det är viktigt att ungdomarna också får lära sig dansa. Samtidigt lär de sig viss hyfs och ordning. I de åldrar det här är fråga om har i allmänhet inte blygheten infunnit sig och med glatt humör prövar ungdomarna allt som bjuds.”

Under tidiga våren 1967 är det också fokus på andra fritidsaktiviteter i kommunen. Inom kommunen smids det planer både på utökade vinter- och sommarsysselsättningar. I Kungsberga planeras det för ett ”storbad” då kommunen förhandlar om att köpa loss ett större strandområde i närheten av Kungsberga by. Botten är visserligen dyig men den beräknas kunna bli bättre med hjälp av muddring. Med tanke på den stora inflyttningen och byggandet i kommunen vill man även kosta på och anlägga ett hopptorn på badet.

Färingsö kommunfullmäktige beslutar också om att en ishockeyrink ska byggas vid idrottsplatsen i Skå. Trots att flera fullmäktigeledamöter kliver upp i talarstolen och pratar om att byggkostnaderna på 37 000 kronor är allt för hög fattas ett beslut om att bygget genast ska påbörjas.

För 50 år sedan är rökningens faror heller inte lika väl kända som de är idag. Ett lågt pris på cigaretter kan fungera som lockvara och Nyckelby snabbköp annonserar med att en hel limpa Commerce endast kostar 2 kronor och 95 öre (23 kronor och 70 öre i 2017 års värde enligt SCB:s prisomräknare).

 

LO BÄCKLINDER

Läs också