Jonna och Zoya tog SM-guld

Jonna och Zoya tog SM-guld

I slutet av 2017 tog Jonna Smedberg och border collien Lizzroys Zoya från Färingsö, hem sitt andra SM-guld i Freestyle. Att Jonna skulle få framgångar inom hundsporten var det ingen som kunde tro med tanke på att hon var pälsdjursallergiker som barn.

Det var med ett dryga tre minuter långt dansliknande program till Imagine dragons låt ”Radioactive” som Jonna och Zoya tog hem guldmedaljen på Stockholmsmässan den 16 december. Dagen efter tävlade och vann Jonna även i Agria Freestyle Cup med både Zoya och sin egen uppfödda hund Vallviljans Riwa.

– Det var andra gången som vi tog SM-guld i Freestyle. Av de fyra SM som vi har deltagit i har vi fantastisk nog lyckats ta medalj alla gånger, totalt två guld och två silver. Vi har också två guld från Nordiska mästerskapen, senast i höstas, berättar Jonna, som till vardags studerar till legitimerad djursjukskötare på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Att djur var Jonnas stora intresse stod klart tidigt, men att det även skulle bli hennes framtida yrkesbana var det ingen som kunde tro när hon var liten. Då hade hon pälsdjursallergi, men det hindrade henne inte från att umgås med alla djur som kom i hennes närhet. Ridning blev ett stort intresse och även hundar lockade Jonna.

– Min pälsdjursallergi avtog till min stora lättnad när jag blev äldre och med uppmuntran från min allergiläkare som följt mig sen jag var liten, kunde min dröm om en egen hund äntligen bli sann.

De första egna djuren var två shetland sheepdogs och för sex år sedan köpte hon Zoya som har blivit hennes trogna följeslagare sedan dess. Även Zoya är född på Färingsö och är uppväxt på Lizzroys kennel.

På Färingsö började också deras tränings- och tävlingsresa.

– Jag har varit väldigt engagerad i Mälarö hundungdom och det är tack vare den lilla lokalklubben som allt tränande började.

Sedan har det följt oändligt många timmars träning tillsammans med Zoya och Jonna har bara positiva saker att säga om sin oskiljaktiga kompanjon.

– Zoya är en fantastisk hund med mycket arbetsvilja som har lätt att lära sig nytt och alltid vill hitta på något roligt. Hon är den absolut bästa tävlings- och träningskompisen.

Nu tränar och tävlar Jonna dessutom med Zoyas dotter Riwa, som också hon bor med matte i Uppsala i veckorna.

– Det är perfekt att ha hund när man studerar på den skolan. Eftersom många är djurintresserade finns det ofta någon som kan hjälpa till med att titta till hundarna om man har långa skoldagar.

Framöver ser Jonna fram emot att utvecklas mer inom vallning med både hundarna och även att arbeta på att skapa ett nytt tävlingsprogram. Hon vill också fortsätta tävla, såväl i Sverige som utomlands.

– Jag har otroligt härliga minnen från resor tillsammans med landslaget. Det är en underbar upplevelse att få åka på äventyr tillsammans och få möjligheten att träffa nya vänner med samma intresse från hela världen.

LO BÄCKLINDER

Läs också