Julie räddade familjens hus från elden

Julie räddade familjens hus från elden

I början av augusti började det brinna i mikrovågsugnen i en bostad i Stenhamra. Trots den stressade situationen agerade 10-åriga Julie Parucca helt enligt boken och lyckades stoppa branden från att sprida sig.

– Jag var ensam hemma och skulle värma mat i microvågsugnen. Helt plötsligt började det brinna i den, brandlarmet tjöt och det kom ut en massa gul rök. Då ringde jag mamma som sa att jag skulle stänga av strömbrytaren. Det gjorde jag och sedan sprang jag ut och kallade på hjälp, berättar Julie Parucca.

Några grannar hörde hennes rop och kunde konstatera att branden var släckt och kunde bära ut micron ur det rökiga köket i väntan på att brandförsvaret skulle komma till platsen.

Annons

I slutet av oktober uppmärksammades Julie av Södertörns brandförsvar på Ekerö brandstation. Där bjöds hon och mamma Phuong Chau på tårta tillsammans med brandmännen och Julie fick en stor bukett med blommor.

Enligt brandförsvaret gjorde Julie alla rätt när hon agerade i den stressade situationen.

– När vi kom till platsen kunde vi helt enkelt konstaterar att faran var över och huset var räddat. Det enda som återstod för oss var att ventilera ut brandröken. Det finns tre positiva faktorer i den här händelsen. Först och främst att brandvarnare fanns så att man tidig kunde upptäcka branden, sedan att strömmen till mikrougn bröts och slutligen att andra uppmärksammades på vad som hände och 112 larmades, säger Magnus Carderos, styrkeledare på Ekerö brandstation.

Han passar också på att påminna om att den tid som kommer ökar andelen bränder i hemmet bland annat beroende på eldstäder som inte är ordentligt sotade och att många tänder stearinljus för att fördriva mörkret.

– Det är viktigt att hålla koll på de levande ljus man tänder hemma. Att man glömmer bort de ljus man tänt är en vanlig orsak till bränder i hemmet, säger han.

LO BÄCKLINDER

Läs också