Kalas och trolldiplom

Kalas och trolldiplom

Under tio år har Barnens eget bibliotek erbjudit bokglädje och kulturliv för barnfamiljer och övriga bokälskare i Stenhamra. Det firades med ett hejdundrande kalas samtidigt som det elfte Trolldiplomet delades ut till illustratören och författaren Per Gustavsson.

Söndagen den 15 april var det tioårskalas på Barnens eget bibliotek i Stenhamra. Det bjöds på prinsesstårta, musik och heliumbalonger till de dryga 200 besökare som kom förbi under dagen. En feststämning som man inte kunde förutspå i början på 2000-talet.

– För tio år sedan gjorde vi om biblioteket efter att det varit prat om nedläggning under en period. Vi köpte en sprayburk med färg och en kaffeapparat för investeringsmedel och resten fixade vi med handkraft, minns Sophie Wallebo, numera kommunens bibliotekschef.

Annons

Vikande utlåningssiffror och en osäker framtid fick ge plats för ommålade möbler, färgglada tyger och mycket fantasi som lade grunden för ett populärt bibliotek med fokus på barn. Biblioteket är fortfarande både ett folkbibliotek och ett skolbibliotek, men det är barnen som är den huvudsakliga målgruppen.

Till invigningen kom 700 besökare och Georg Riedel fick ta emot det första Trolldiplomet som ritats av den kända barnboksillustratören Stina Wirsén. Trollet blev också bibliotekets specifika symbol och i fantasin så bor det bland böckerna på biblioteket.

Öppettiderna utökades också och biblioteket blev mer tillgängligt, vilket visade sig i att siffrorna för utlåning och besök ökade.

Idag är Barnens eget bibliotek en plats som lockar både barn, ungdomar, föräldrar och många andra. Det finns ofta möjlighet för barnen att pyssla, ungdomarna har ett eget rum att hänga i och för föräldrar finns en tidningshörna där man kan bläddra och läsa medan barnen ägnar sig åt sitt.

– Vi har mycket stammisar och barnfamiljer som besöker oss och vi har ett kafé vilket är lite unikt för ett bibliotek. Det är ett väldigt roligt bibliotek att arbeta på. Vi har visserligen ramar för verksamheten, men vi har också stor frihet att utforma den som vi vill, berättar bibliotekarien Katarina Skönblad.

Hon beskriver tioårskalasets feststämning med en tårta som räckte precis och kulturskolans orkester ”Mälarvinden” som var med redan under själva invigningen, även om nya elever kommit till.
Gunnar Mossberg, kulturnämndens förste vice ordförande lämnade också över årets Trolldiplom till författaren och illustratören Per Gustavsson som bland annat är känd för populära barnböcker om prinsessor och prinsar. Han har även illustrerat många andra barnböcker och tidningar.

– Det var Per Gustavsson som målade diplomet det året som Stina Wirsén fick det, då det är hon som har gjort alla andra. Så han har faktiskt varit med på ett tidigare kalas, vilket kändes lite extra roligt, säger Katarina Skönblad.

LO BÄCKLINDER

Läs också