Kan en återremiss ändra beslut?

Kan en återremiss ändra beslut?

Här kommer de senaste frågorna från er läsare och radiolyssnare, besvarade av kommunens informationschef Johan Elfver i MN:s radioprogram ”God kväll Mälaröarna”

Det här med återremiss på kommunfullmäktige; Ger detta någon gång effekten att ett föreslaget beslut helt läggs ned? Jag tänker nu på Sanduddens skola. Kan det bli så att oppositionen faktiskt kan påverka till att man ändrar sig i frågan.
– Återremiss är ett verktyg som oppositionen kan använda för att uttrycka ett missnöje över en fråga som en majoritet har tagit fram, eller att oppositionen har en annan vinkel på hur man skulle vilja formulera ett beslut. Vid återremiss går frågan tillbaka till kommunstyrelsens arbetsutskott. De tittar då på om det är någonting som man har missat i beslutet. Men oftast görs bedömningen att de underlag som behövs för beslut är fullständiga.

I avtalet med Färjerederiet betalar kommunen förlustsiffrorna. Då undrar jag om detta kommer att vara likadant i det nya avtalet?
– Just nu pågår förhandlingar och brevväxling kring avtalet. Men förhoppningsvis kommer vi att kunna presentera den nya avtalet under våren eller försommaren. Men hur man kommer att lösa förluster och inkomster, ber jag att få återkomma med.

Undrar också över detta att det rätt ofta dras in en färja på grund av tekniska fel. Samtidigt lånas färjor härifrån till andra sträckor när de har tekniska problem, även sträckor med icke avgiftsbelagda färjor! Varför ska ”vi” som betalar, låna ut våra färjor men inte få låna en då vi har problem undrar jag.
– Det har inte varit så ofta förekommande att färjorna här har lånats ut till andra sträckor, men det ingår i avtalet. Men fördelen med en så stor operatör som Färjerederiet, är att de har en så stor flotta att vi kan få hjälp när färjorna här får tekniska problem.

Vad är det för stängsel som är uppsatt vid motionsspåret på Jungfrusundsåsen?
– Det är ett viltstängsel. Det har till syfte att inringa och spärra av ett område där man ska plantera lövskog och ädelträd. Då stängslar man av området för att inte rådjur och älg tuggar i sig planteringarna. Därför kommer också stängslet att sitta uppe en längre tid, tills dess att träden har hunnit växa till sig.

EWA LINNROS

Läs också