Karin och Claes i topp i Vasaloppet

Karin och Claes i topp i Vasaloppet

Årets Vasalopp som ägde rum den 3 mars blev en prövning för deltagarna med ihållande snöfall och långsamt spår. För samboparet Karin Nilsson och Claes Steimert från Gällstaö blev det dock ett rekordår och de båda placerade sig på plats 133 och 163 i dam- respektive herrgruppen.

Efter några dagar med strålande väder slog det om strax innan Vasaloppet startade på söndagen och det var nysnö och tröga spår som gav åkarna en hård match. Men för två av de mälaröbor som genomförde loppet i Mälarö SOK:s eller annan klubbs namn, presterade bättre än vad de förväntat.

– I år känner jag mig faktiskt supernöjd även om det var riktigt ”grisföre”. Det enda som inte funkade riktigt som det skulle var vätskelangningen och jag missade några flaskor, säger en trött Claes Steimert, Mälarö SOK dagen efter sitt åttonde Vasalopp som han genomförde på tiden 05:08:41.

Annons

Den tidigare bästa placeringen var år 2015 då han gick i mål på plats 216. Bästa tiden hade han år 2016 då han åkte på 04:44:24.

– Jag hade som mål att vara bland de 200 bästa, men mitt drömmål var att vara bättre än plats 150. Det skiljde dock bara 46 sekunder för att jag skulle uppnå det målet, konstaterar han.
Sambon Karin Nilsson gjorde också en strålande bedrift och gick i mål på plats 133 av damerna. Hon har åkt loppet fyra gånger förut och har placerat sig både på plats 131 och 161 tidigare.
Under loppet fick mormor och morfar ta hand om Claes och Karins två barn, men när det gäller träning och tävlingar i övrigt turas de ofta om att åka för att båda ska kunna få möjlighet att utveckla sin skidåkning.

Ännu en mälaröbo som presterade riktigt bra under årets Vasalopp var Mats Schultze som kom på plats 454 på tiden 05:43:35. Men med tanke på väderförhållandena kan nog alla som deltog, sägas ha gjort en rejäl bedrift.

Annons

Årets lopp var det 95:e i ordningen och till start kom 14 711 åkare. Norrmannen Tore Björset Berdal segrade i herrklassen på 4:39:15 och svenska Britta Johansson Norgren i damklassen på 4:54:24. Bland herrarna togs de första åtta placeringarna av norrmän samt en tjeck och först på plats nio hamnade den förste svensken Oskar Kardin.

I år deltog 45 olika nationer inklusive Sverige och medelåldern var 42,2 år. För första gången var det också över 2 500 damer anmälda, vilket innebär att det var 16 procent kvinnliga deltagare. Efter årets lopp hade 575 620 Vasaloppsåkare skidat i mål sedan 1922. Tillsammans har de åkt en sträcka motsvarande 1292 varv runt jorden eller 67 resor månen tur och retur.

LO BÄCKLINDER

Läs också