Kommunen ”årets  klättrare” i näringslivet

Kommunen ”årets klättrare” i näringslivet

Ekerö kommun blev ”årets klättrare” i svenskt näringslivs årliga ranking.

Svenskt näringsliv sammanställer sedan 2001 en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Ekerö kommun hamnar på plats 86 vilket är en avancering med 52 placeringar, vilket gör kommunen till ”årets klättrare” i Stockholms län. 

– Företagen ger högre betyg på viktiga områden som servicen och dialogen med kommunledningen. Det är två av de frågor som är viktigast för företagsklimatet. Trots klättringen är det en bit kvar till toppen. Bättre dialog och snabbare handläggningstider ligger högst upp på företagens önskelista för att förbättra företagsklimatet på Ekerö,  säger Anna Wallin, projektledare, Svenskt näringsliv Stockholm.

Kommunen har varit ”årets klättrare” tidigare, det var 2014. Men 2015 blev Ekerö istället årets dykare.

– Det går upp och ner lite grann, men om man ser till helheten genom åren, har vi en positiv kurva. En positiv bit är tele- och IT-nätet. Där har vi lagt ner mycket jobb och fått en rullning från nästan ingenting till 10 000 hushåll i kommunen. Vi är idag täckta av fiber till 90 procent. Det här gör att man har bra uppkoppling och kan jobba på öarna och slipper sitta i köer, säger Stefan Pellén, näringslivschef i kommunen.

Utöver att Ekerö kommun blev ”årets klättrare”, har kommunen också den största ökningen i länet.

90 procent av alla företagen i kommunen är småföretagare. När det gäller nyföretagare ligger Ekerö på plats 9 i Sverige.

– Det rör sig om cirka 250 stycken nya företag. Jag följer hur de utvecklas under en treårsperiod och tillväxten är fantastisk. De finns kvar, de anställer nya medarbetare och förra året var det endast 14 företag som gick i konkurs av de 3 700 aktiva företagen i kommunen, berättar Stefan Pellén som är glad att det går uppåt, men är ändå inte nöjd med placeringen.

– Vi ska bli ännu bättre och den viktigaste biten är dialogen med företagarna. Men den måste bli ännu bättre från tjänstemannasidan och vara snabbare på handläggningstider. Dialogen mellan företagarna själva är fantastisk. De hjälper varandra och har roligt ihop. Det fanns inte förut.

Rankingen toppas för tionde året i rad av Solna kommun.

Lägst placering i länet har Nynäshamn på plats 222 av totalt 290 kommuner. 

Av Stockholms läns 26 kommuner hamnar Ekerö på plats 18.

Ekerö fjärde plats  i länet

I Lärarförbundets ranking ”Bästa skolkommun” hamnar Ekerö kommun på fjärde plats i Stockholms län.

Lärarförbundets rankning baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

I Stockholms län blev Nykvarn bästa skolkommun och Ekerö hamnade på plats fyra, vilket är samma plats som 2016. I landet hamnade Ekerö på plats 89 av 290 kommuner, vilket är ett avancemang från tidigare placering på plats 143.

I rankingen för antal utbildade lärare hamnar kommunen på plats 248, 2016 låg Ekerö på plats 264.

I rankingen för resurser låg kommunen på plats 206, men i år backade kommunen till plats 241. Resurser är en sammanvägning av kostnaden exklusive lokaler per inskrivet barn i förskola och det integrerade måttet, som består av kostnaden för förskoleklass, grundskola och fritidshem i kommunal regi exklusive lokaler och inventarier per elev i grundskolan och förskoleklass. Uppgifterna omfattar endast elever i kommunala skolor.

Vad beträffar lärartäthet ligger kommunen på samma plats som förra året vilket är 273.

EWA LINNROS

Läs också