”Konst i kläder – kläder i konst”

”Konst i kläder – kläder i konst”

Marylyn Hamilton Gierow, Birgitta Wennerling och  Veronica Cornils-Berg – tre kända skulptriser ställer ut originella klädskapelser på Ekebyhovs slottsgalleri.

Marylyn Hamilton Gierow växte upp på gården Bölsnäs i Småland. Djuren på gården kom att bli material för det framtida yrket.

I unga år begav hon sig ut i Europa och resandet åtföljdes av konststudier i England och Stockholm, där hon träffade sin blivande make Gösta. Med honom företog hon flera resor i Europa och på den amerikanska kontinenten, med en längre vistelse i Mexico. Sirener, flamencodansöser och klassiska porträtt vittnar om att resandet givit ytterligare en fond för hennes skapande.

Marylyn arbetar i lera. Skapandet börjar med en idé  och följs av en sökande process som kan innebära flera vändor innan ett verk är fullbordat. Marylyns skulpturer har en prägel av lyckliga ögonblick, rörelsen fångad i flykten. På utställningen på slottet visar hon förutom skulpturer, en del av sin unika klädsamling skapad av Birgit Bohlin.

Birgitta Wennerling arbetar med skulptur, måleri och installationer där även performance ingår.

Hon arbetar i olika levande material, såsom torv och gräs i kombination med sten och vatten. Detta har hon använt sig av vid flera tillfällen utomhus. Hon har haft 18 separatutställningar sedan 1983, har deltagit i samlingsutställningar i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Åland, Färöarna, Ungern och Holland. Hon finns representerad på Statens konstråd, i landsting och kommuner, på Skattemyndigheten, Stockholms rådhus, flera sjukhus och på Sveriges radio. På utställningen på Ekebyhovs slott presenterar hon sin kollektion ”Transparent blanche”, framställd av vit presenning.

Ekeröbon Veronica Cornils-Berg är född och uppväxt i Berlin, men kom till Sverige som krigsbarn 1953. I sitt nya hemland fick hon möjligheten att förverkliga sina drömmar inom konsten och på Mälaröarna har hon blivit en kulturprofil på många sätt. När Ekebyhovs slott skulle säljas, försökte hon påverka politikerna att skapa ett kulturcenter med ett galleri i slottet. Efter en lång kamp lyckades hon och slottet öppnade 1983 i kommunal regi och har sedan dess varit det kulturcenter Veronica drömde om.

Hon arbetar i stål, koppar, järn, mässing och papper. Men det stannar inte där, hon har även gjort dockor. Under några år höll hon i en dockteater på slottet och dessa dockor ställer hon nu ut på utställningen som pågår till och med den 4 februari.

EWA LINNORS

Läs också