Konstnärliga möten i Ekebyhovs slottsgalleri

Konstnärliga möten i Ekebyhovs slottsgalleri

Under hela sommaren pågår en utställning på Ekebyhovs slottsgalleri på vardagarna. Det är fotograferna Lo Varg och Helena Lind samt konstnären Lena Sparring som fyller galleriet.

Initiativtagare till utställningen är fotografen och ekeröbon Lo Varg. Hon flyttade till Ekerö 2013 och arbetar som egen företagare. Hon delar en studio i Jungfrusund med andra fotografer och inredare.

– Jag har fotat mycket i omgivningarna och jag fascineras både av naturen här och att det finns spår av det gamla, säger Lo.

  Jag fick ihop många foton från öarna och kände att det vore roligt att visa upp dem för de som bor i närheten. Många har sina favoritställen eller kanske ett speciellt träd.

Los fotografier med lokala motiv fyller två av galleriets rum. I det tredje rummet visas ”Genom mitt fönster – två fotografer, två perspektiv”. Det är Lo som tillsammans med fotografen Helena Lind, fotograferat samma motiv men med olika infallsvinklar.

– Jag har alltid fascinerats av Helenas stil som är lite mörkare och lite mer drastisk än min. Vad händer om vi fotograferar samma saker, tänkte jag då.

Deras bilder är alla tagna i miljöer i och kring Ekebyhovs slott.

I galleriets fjärde rum, kommer ytterligare en kontrast. Det är konstnären och ekeröbon Lena Sparring. Hon har arbetat sedan slutet av 70-talet som art director, grafisk formgivare och illustratör. Parallellt med detta har hon målat och haft utställningar, men utställningen på Ekebyhov slott är hennes första sedan 1998. På Ekebyhov visar hon ”Konstnärsbetraktelser” där det i hennes tavlor skapas möten och betraktelser mellan konstnärer och deras motiv. Här ser vi Gerda Wegener, Dali och Picasso.

– Jag brukar säga, ”vem vill inte ha en Picasso på väggarna?”. Jag tycker inte att han verkade vara så trevlig som person, men jag älskar många av hans figurer. Det är som en slags kärleksfull pastisch på konstnärer vars verk jag tycker om, säger Lena.

Utställningen pågår till och med den 18 augusti.

EWA LINNROS

Läs också