Kravlös dans för ökad självkänsla

Kravlös dans för ökad självkänsla

I mitten av mars startar Dansverket dansprojektet ”Dansa utan krav” för tonåriga Mälarötjejer. Genom att testa kravlös dans under ett år, får de en möjlighet att motverka många av de stress- och orosproblem som blivit allt vanligare bland unga flickor.

– Man har sett att den här typen av dans har väldigt positiva hälsoeffekter och har bland annat kunnat mäta det genom minskat antal besök hos skolhälsovården. I det här skedet riktar vi oss till en målgrupp som upplever mycket stress, oro, psykosomatiska besvär och nedstämdhet bland annat, berättar Sara Grändegård.

Annons

Hon är danspedagog och särskilt utbildad i den hälsobefrämjande metod som utarbetats genom studien ”Dans för hälsa”, som gjorts av Anna Duberg vid Universitetsjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län. I forskningsstudien kunde man konstatera att dansen gav förbättrad hälsa, stärkt självtillit, minskar smärta och stress samt även minskad användning av smärtstillande mediciner.

Sara Grändegård arbetar på Dansverket som är en fristående del av Studieförbundet vuxenskolan och är en av de pedagoger som ska leda den landstingsfinansierade kursen, som är helt gratis för deltagarna.

– Den pågår två dagar i veckan under två terminer och vi kommer prova på olika dansstilar, kreativa övningar och även en hel del avslappning. Det viktiga är att det är helt kravlöst, att alla deltar utifrån sina egna förutsättningar och att man får känna på hur det är att uttrycka sina känslor genom rörelser. En fördel med det här uttryckssättet är att alla kan delta oavsett språk eller kulturell bakgrund, säger Sara Grändegård.

Annons

Det krävs inga förkunskaper och tanken är inte att man ska dansa snyggt eller bra, utan poängen är att man regelbundet får tillfälle att röra på sig och känna hur det känns i kroppen. Den första gruppen har satts samman genom elevhälsan i kommunens högstadieskolor och individuella gymnasium. De kommer också att finnas med som resurs för den som har större behov än dansgruppen kan erbjuda. Tanken är också att projektet framöver ska utvidgas till att omfatta även de mälaröungdomar som går i gymnasier utanför kommunen.

– Det är otroligt roligt att få använda den här metoden här på Mälaröarna och få möta den här gruppen. Generellt sett mår tjejer mycket sämre än killar och om så bara en tjej blir hjälpt av att vara med så är det värt det, säger Sara Grändegård.

LO BÄCKLINDER

Läs också