Kungshattborna vill att pendelbåten ska variera angöringsplats

Kungshattborna vill att pendelbåten ska variera angöringsplats

När Ekerö fick en pendelbåtslinje in till stan var det ett stort lyft även för Kungshattsborna. Nu hoppas de dock på att kunna få gehör för sin önskan om att vissa av turerna lägger till på den södra sidan av ön. På så sätt skulle många boende slippa upp till timslånga promenader i oländig terräng.

– Många gånger när jag åker båten som går vid niotiden på morgonen, är jag den enda som går på vid Kungshättan. Den färjan skulle lika gärna kunna lägga till på andra sidan ön och jag slapp gå i en halvtimme, berättar Bengt Hammarlund, som har hus på ön och åker fram och tillbaka till stan flera gånger i veckan.

Han bor själv nära Nya Kungshatt, där en stadig, nyanlagd brygga lätt skulle kunna angöras och på så sätt förkorta promenadtiden för många.

– Farleden går precis förbi och det skulle inte förlänga resan för dem som åker mellan Ekerö och stan, förklarar han.

Kerstin de Feudis och Solveig Farbre har båda fastigheter i Kungsborg och tillbringar så mycket tid som de kan på ön, något som de gjort under de senaste 60 åren. Med packning och ben som blivit lite åldrade, har de nära en timmes promenad över stock och sten, för att komma till nuvarande angöringsplats. Skulle båten istället lägga till vid Nya Kungshatt, skulle det halvera tiden och de skulle kunna promenera på den lättare vägen genom gamla tegelbrukets allé till Nya Kungshatt istället för i skogen.

– Värst är det på vintern, då många av grannarna istället går över isen för att komma till Lovön och ta bussen därifrån. Det är många som har gått ner sig när de chansar och isen inte håller, berättar Kerstin de Feudis.

– Om båten istället lade till vid Nya Kungshatt, skulle det betyda att vi faktiskt skulle kunna bo här året om, då vi lättare skulle kunna bära med oss det som vi behöver ha med oss från stan, fyller Solveigh Farbre i.

Drygt hundratjugo fastighetsägare har skrivit på en namninsamling om att båtlinje 89 ska angöra Nya Kungshatt och denna har lämnats in till kommunen och Region Stockholm.

– Vi har inte mycket att säga till om i denna fråga, men vi har påtalat önskemålen i våra kontakter med Region Stockholm, som ansvarar för trafiken, säger Pepijn Klaassen, trafikplanerare på kommunen.

På Region Stockholm menar man att då det är fler fastboende på norra delen av ön, är det störst anledning att angöra den bryggan.

– Det är dessutom så att om vi skulle angöra den södra bryggan, skulle vi behöva gå norr om ön och i farleden, där det är begränsad hastighet. Detta skulle göra att rutten tog ännu längre tid, säger Claes Keisu, presskommunikatör.

Han menar dock att kommunen har möjlighet att lyfta fram önskemålen i sitt svar angående tidtabellen för 2020, som nu är ute på remiss.

LO BÄCKLINDER

Läs också