Lappteknink på slottet

Lappteknink på slottet

I slutet av april ställer ” Ekeröquiltarna” ut på Ekebyhovs slott. Engelska ordet ”quilt” betyder täcke och i slottets galleri kommer bland annat medlemmarnas lapptäcken visas.

Ekeröquiltarna bildades 2010 och har nio medlemmar. De är en lokalgrupp till föreningen Rikstäcket, som är en ideell förening för lapptäcksvänner i Sverige. Syftet med föreningen är att bevara och vidareutveckla traditionella mönster och tekniker, att inspirera till nyskapande och att förmedla kontakter mellan lapptäcksintresserade i Sverige och Europa.

– Det finns så oerhört många tekniker att vi skulle behöva leva många fler år för att hinna med att lära oss alla, berättar Mia Forsberg.

De träffas varje tisdag med sina medhavda symaskiner, tyger och andra tillbehör som de behöver för sitt skapande.

– På våra träffar pratar vi, samtidigt som vi syr. Det som är viktigast för oss är att sy, ja men lika viktigt är glädjen att träffas och uppleva värmen och vänskapen som vuxit fram genom åren och stödet vi kan ge varandra när livets vindar är för hårda och kalla. Vi älskar vår hobby och känner glädje att umgås och skapa med likasinnade, berättar Mia.

Några gånger per år bjuder de in en extern kursledare för att lära ut en ny teknik. De reser också ut i landet tillsammans för att gå på kurs.

Utställningen på Ekebyhov är deras första. Det blir inte bara lapptäcken utan väskor, necessärer, kviltar (vadderade lapptäcken, reds.anm.) och dukar. Utställningen börjar den 28 april.

EWA LINNROS

Läs också