Lennart Nilsson lämnar Moderaterna

Lennart Nilsson lämnar Moderaterna

Lennart Nilsson, före detta ordförande i byggnadsnämnden och fram till sin avsägelse, andre vice ordförande i kommunfullmäktige, avsäger sig nu alla uppdrag för Moderaterna och kommer samtidigt begära utträde ur partiet.

– Jag har beslutat mig för att avsäga mig samtliga uppdrag i kommunen. Det finns för mycket feghet inom politiken, det är lätt att ha en åsikt men svårare att stå för den. Det finns en undfallenhet, man vill väldigt mycket men man backar när det börjar att hetta till. Jag går också ur Moderaterna, säger Lennart Nilsson.

Annons

Dick Ullgren (M), ordförande i Ekerömoderaterna kommenterar Lennart Nilssons beslut:

– Jag tycker det är tråkigt att det har blivit så att Lennart har valt att kliva av allting, men jag förstår honom också, säger Dick Ullgren.

Också Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande tycker att beskedet är tråkigt.

– Jag tycker att det kanske är förståeligt när man har uttryckt så starka åsikter, men jag tycker att det är tråkigt. Han har gjort stora insatser för Moderaterna och har jobbat väldigt länge inom partiet och har haft förtroendeuppdrag inom kommunen på ett förtjänstfullt sätt.  

Lennart Nilsson motsatte sig att bygglovet för Silviahemmets ”Silviabo” gick igenom (läs mer om detta i artikeln ”Bygglov för Silviabo upphävt”) och  säger att han har flera exempel på sådant som han anser inte har gått rätt till.

– Jag har en hel del fakta kring vad som har hänt, därför känner jag mig trygg i min roll och det jag berättat om, säger Lennart Nilsson.

MN har pratat med några personer som ger Lennart Nilsson sitt stöd. Johan Hagland, tidigare  chef för stadsarkitektkontoret, kommenterar Lennart Nilssons roll som ordförande.

– Lennart är väldigt rättskaffens, vilket han fått utstå mycket kritik för, säger Johan Hagland.

Annons

En person som önskar vara anonym, lämnar här sin kommentar:

– Jag tycker att det är mycket tragiskt att Lennart lämnar. För det första var han en enormt duktig ordförande i byggnadsnämnden. Han var aldrig rädd för att väga olika nackdelar och fördelar mot varandra och vara öppen i sitt sätt att hantera ärenden, utan påverkan, säger personen och fortsätter:

– Det finns en tystnadskultur i kommunen. Det finns många som uttrycker sitt stöd till Lennart när man talas vid i korridorerna, men sedan att stå för det när man sitter på möten, då träder tystnadskulturen in, säger personen.

Adam Reuterskiöld kommenterar:

– Vi har en väldigt öppen och bra kultur tycker jag. Något jag är mycket stolt över är vår atmosfär i kommunfullmäktige där vi företräder olika partier. Vi pucklar på varandra i talarstolen men sedan går vi och dricker en kopp kaffe. Det här är inte på liv och död utan det här göra alla på frivillig basis. Det är väldigt viktigt att skilja på sak och person tycker jag, säger Adam Reuterskiöld.

EWA LINNROS

Läs också