”Lera och olja – mörker och ljus”

”Lera och olja – mörker och ljus”

Pia Almquist Laurin, uppvuxen på Norrby gård på Munsö men numera boende på Österlen, ställer ut på Ekebyhovs slottsgalleri under ett par veckor i april.

Pia Almquist Laurin har alltid målat och ritat och gick på grundskolan för konstnärlig utbildning i Stockholm.

– Där kom jag också att bli intresserad av keramik och praktiserade på Gotland, Etelhems krukmakeri, där jag blev kvar några år. Hade sedan Krukmakeri lerduvan på Munsö fram till 1988, berättar Pia.

Men hon arbetar inte bara i keramik och hennes utställning på slottet går under namnet ”Lera och olja – mörker och ljus”.

– Måleriet har alltid funnits med mig. Nu ägnar jag mig åt både måleri och keramik. Inspiration får jag framförallt från naturen. Här på Österlen ser man väldigt långt utan någon skog som skymmer, säger Pia och fortsätter:

– Men det finns så mycket som inspirerar. Havet eller en färg som står vackert mot en annan färg. Ett särskilt ljus, ja mycket fint finns det. Känslor kan också visa sig på duken. Sorgsna, glada eller melankoliska.Vid drejskivan kan jag sitta och låta tankarna gå lite som de vill. Nästan meditativt, medan måleriet kräver mer av mig.

Utställningen på slottet startar den 14 april och pågår till och med 22 april.

EWA LINNROS

Läs också