Liveopera från New York

Liveopera från New York

Den 11 maj visas operan Karmelitsystrarna av Francis Poulencs i Erskinesalen, i en direktsänd föreställning från Metropolitan i New York. I en av de stora rollerna ses finska sopranen Karita Mattila.

Säsongens sista liveoperaföreställning i Erskinesalen är den uppskattade, moderna, men kanske inte så välkända operan Karmelitsystrarna.

– Det är en fantastiskt gripande förställning med vacker musik och ett dramatiskt slut, berättar Ingrid Röjsning Bergman, Live på bio, Ölsta folkpark.

Dirigenten Yannick Nézet-Séguin leder ensemble i Poulencs mästerverk om tro och martyrskap. Isabel Leonard är den unga Blanche de La Force och Karita Mattila spelar rollen som första priorinnan.

– Musikritikern och journalisten Camilla Lundberg kommer att presenterar föreställningen här hos oss i Erskinesalen, säger Ingrid Röjsing Bergman.

Jämfört med andra operor från 1950-talet är Karmelitsystrarna förvånansvärt tonal och melodisk. Det är inte förvånande att Poulencs förebilder var Verdi, Monteverdi, Debussy och Mussorgskij. Strukturen, alterneringen av recitativ och arioso är lik Verdi. Användningen av recitativen i sig själva har likheter med Monteverdis Poppeas kröning och Debussys Pelléas och Mélisande.” skriver Folkets hus och parker på sin hemsida inför föreställningen.

LO BÄCKLINDER

Läs också