Lokalhistorik i två nyutkomna böcker

Lokalhistorik i två nyutkomna böcker

Två nya böcker med lokalhistoria har nu kommit ut. Böckerna tar med läsaren till Träkvista gamla by och Älvnäs.

Ekerö/Munsö hembygdsföreningen har tidigare givit ut böcker i serien ”Ekeröbor minns och berättar” om Närlunda, Sandudden och Skärvik. De två nyutkomna böckerna, skrivna av  Yvonne Johansson, har titlarna ”Träkvista gamla by – En vandring i Träkvista by och vägen ner till Älvnäs” och  ”Älvnäs – En vandring med nedslag i historien och nuet”.

– Det började med att jag tänkte skriva en bok om Träkvista och Älvnäs i en bok. Men jag fick tag på många, glada ekeröbor som ville berätta, så jag fick så mycket material och därför blev det två böcker, berättar  Yvonne Johansson.

Annons

Förutom berättelserna är böckerna fyllda med bilder från förr med allt från Ekerös första brandbil till fotografier från förra seklets början på både byggnader och människor.

– Syftet har varit att beskriva hur det var på 1900-talet, men sedan har det blivit att man kommit ännu längre bak i tiden när dokumentation kommit fram.

Ett exempel på detta är Oppgården som pryder omslaget på boken om Träkvista gamla by. Gården är från 1700-talet och står kvar än idag.

– Byn var samlad med fyra gårdar från början och när jag var barn var det fortfarande karaktären av en gammal by, sedan har har området vuxit, berättar Yvonne Johansson och fortsätter:

– Älvnäs tomtområde var bara en gård fram till det började styckas upp i början av 1920-talet. Då var stora tomter med små  stugor. Idag är området uppstyckat i betydligt mindre tomter med stora hus, så här har det verkligen förändrats.

Böckerna är utgivna på GML förlag och finns bland att att köpa på biblioteket i Ekerö centrum.

EWA LINNROS

Läs också