Lucas turnerar med Mia Skäringer

Lucas turnerar med Mia Skäringer

Det började med barndans på Mälarö träningsverk när Lucas Karlsson från Stenhamra var fem år. Nu är han tolv år och under hösten har han dansat på både Scandinavium och i Globen i Mia Skäringers senaste show. Snart är det dags för honom att ge sig ut på turné igen.

Under oktober och november reste Lucas runt i Sverige med Mia Skäringers föreställning ”No more fucks to give” och hänförde publiken i sitt dansnummer. Men trots 150 000 sålda biljetter, varav två utsålda Globenföreställningar, tar Lucas uppståndelsen med ro.

– Jag tänker så här: ”jag vet att jag kan det jag ska göra” och då behöver jag inte vara nervös, konstaterar Lucas krasst, där han är tillbaka på Mälarö träningsverk på Ekerö, där allting började i en barndansgrupp när han var fem år.

Den konstaterande inställningen förklarar hur Lucas kunde se så cool ut när han dansade till Hampus Nessvolds sång ”Be a man” inför fullsatta läktare i Globen. Feedbacken på hans dans blev enormt positiv och han har hyllats både av många i branschen och i kommentarer på sociala medier och många har undrat vem den begåvade dansaren är. Nu har Lucas precis tackat ja till att vara med på ytterligare en turné, så i mars är det dags för ännu tio föreställningar, men med en annan gästartist som han ska dansa till denna gång.

Förfrågan fick Lucas genom dansskolan House of Shapes, där han deltar i en elitsatsning som förbereder unga dansare för artistlivet. Hans danslärare Bianca Fernström, har gjort koreografin.

– En av Lucas absolut största styrkor är hans stora inlärningskapacitet. De flesta tolvåringar skulle inte klara av att lära in den svåra koreografin som dansen har, men Lucas gjorde det på hur kort tid som helst, trots att det gjordes ändringar så sent som ett par timmar innan premiären, berättar Lucas mamma Annie Karlsson.

Men förutom den höga inlärningsförmågan och att kunna hålla nervositeten i schack, är en av Lucas tillgångar ett väl genomtänkt förhållningssätt till det han gör.

– Att dansa är inte en idrott utan en konstform och det handlar om att skådespela och förmedla en känsla, säger han.

Med den inställningen vann han inte bara två grenar i en stor nationell tävling nyligen, utan fick även en särskild utmärkelse för sin attityd och självklarhet i att nå ut till publiken.

Att vara på turné med några av Sveriges största artister har varit en stor upplevelse för Lucas och tillsammans med någon av sina föräldrar vid sin sidan, har han fått en inblick i såväl showvärlden som den sfär där jämlikhet är en huvudfråga, liksom hur viktigt det är att alla ska få vara sig själva, utifrån sina egna förutsättningar. Tankar som han också själv utvecklat under de år som han hållit på med en konstform där tjejer är i majoritet.

Men även om dansen givit Lucas stora, minnesvärda upplevelser redan som barn, är det ändå mest av allt det han själv får ut av själva dansandet som gör att den upptar en stor del av hans liv.

– Dansen får mig att må väldigt bra och jag dansar överallt, i provrum och på alla möjliga andra ställen. Och när jag inte kan dansa i verkligheten, så dansar jag i mitt huvud.

LO BÄCKLINDER

Läs också