Mälaröarnas nyheters partiutfrågning

Mälaröarnas nyheters partiutfrågning

I MN:s radioprogram intervjuas samtliga partier i kommunen om den gångna mandatperiod och vilka frågor de tänker driva för den kommande.Denna gång är det Vänsterpartiets Mikke Lillmans tur.

Vad har varit bra denna mandatperiod?

– Vi är väldigt glada att man inte lyckats sälja Sanduddens skola och sedan att man har misslyckats med att sälja Ekerö bostäder. Det är bra, vi behöver en allmännytta i kommunen. Jag tänker också på Liberalernas avhopp från alliansen, det var lite roligt för det gav lite mer nerv åt politiken. Det är en annan atmosfär nu, det kan finnas möjlighet till maktskifte.

Vad är partiets hjärtefråga?

– Det måste vara mycket fokus på hyresrätterna. Det viktigaste är att man har någonting som man kan kalla sitt hem, det är basen för allting annat. Vi har väldigt lite hyresrätter och vi har långa köer.

Annons

Hur tänker ni kring byggnation?

– Risken är att det går för fort och blir fel, man måste vara väldigt noggrann. Men det behöver byggas.

Vad vill ni driva igenom när det gäller trafiken?

– Vi vill ha mer kollektivtrafik. Den planerade extrafilen, den måste vi ha. Den känns som en bas. Men om vi ska göra någonting åt köerna inom en överskådlig tid och att folk verkligen känner av att det blir lättare att ta sig fram och tillbaka med bil, då måste flera åka buss eller alternativt någon spårtrafik. Pendelbåtstrafiken är också viktig.

Vad tänker ni kring skolan?

– Det är många i fullmäktige som är nöjda med skolan och det är säkert så att vi har en bra skola i kommunen. Men det är fortfarande så att lärarna har för lite undervisningstimmar i relation till övrigt som administration till exempel. Man bör höja lönerna generellt tror jag och att statusen på läraryrket måste upp på något sätt. Det måste bli som när jag var barn och gick i skolan, då var det fint att vara lärare och det var inte så lätt att komma in på utbildningen.

På vilket sätt ska man få bukt med det oroliga ungdomsläget anser ni?

– Man måste ha två tankar i huvudet. Det ena är vad man kan göra för ungdomarna på sikt. Jag tänker till exempel Fabriken som man lägger ned nu, man får hoppas att den fortsätter i någon form. Att man ger ungdomarna platser, scener och replokaler är viktigt. Sedan behövs det också poliser, det är den andra sidan av myntet.  Man behöver poliser som jobbar här på öarna och som nätverkar, träffar lärare och ungdomar. Men ibland även den tråkiga biten när det går tufft till.

Varför ska man rösta på V?

– Vi är ett rättviseparti, vi vill ha ett rättvist samhälle. För att vi ska kunna hålla ihop och ha ett demokratiskt samhälle, måste alla vara med. Vi kan inte lämna folk utanför. Till exempel hyresgästerna, det är ingen som pratar med dem. Men framförallt vill vi vara en röst åt dem som kanske inte alltid hörs i debatten. Jag hör alla siffror som rabblas i kommunfullmäktige om att vi ligger så bra till i olika rankingar, de hittar alltid någon lista där vi ligger bra till. Men sådana undersökningar säger folk ingenting. Vi måste prata med folk för att veta vad som behöver göras.

Hör hela intervjun här:

 

EWA LINNROS

Läs också